Vatrogasci ostali bez odijela i obuće

Milijana Latinović
Vatrogasci ostali bez odijela i obuće

Banjaluka - Hvatajući se ukoštac sa požarima koji su ljetos harali hercegovačkim selima, vatrogasci su ostali bez odijela i obuće, a vatrena stihija uništila im je i naprtnjače, crijeva za gašenje i vozila.

Borba sa plamenom u hercegovačkim selima trajala je danima, a nekoliko puta vatra je došla do kuća, ali je veća šteta, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, spriječena.

Trebinjski vatrogasci ugasili su 215 požara i odbranili 44 sela, a u borbi sa plamenom stihijom ostali su bez gotovo pola vatrogasne opreme.

- Uništena su odijela i obuća 32 vatrogasca, zatim crijeva i naprtnjače, a od 17 vozila sa kojima smo ušli u borbu sa požarom, više nemamo nijedno koje je potpuno ispravno - rekao je starješina teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk i dodao da su im nadležni obećali nadoknaditi štetu kako bi iduću godinu dočekali spremni.

Pune ruke posla ovog ljeta imali su i vatrogasci u Ljubinju, a šteta koju su pretrpjeli mjeri se hiljadama maraka.

- Izgorjele su nam uniforme, čizme, gume na vozilima, nešto crijeva i oko 50 naprtnjača. Šteta je oko 12.000 maraka - istakao je starješina teritorijalne vatrogasne jedinice Ljubinje Miodrag Ilić i dodao da im je opština obećala pomoći da kupe nove uniforme.

On je kazao da su nedavno dobili i vozilo iz Banjaluke, te da je u toku nabavka vozila vrijednosti oko 120.000 KM, za koje je novac odobrio Vatrogasni savez RS. Nisu bili pošteđeni ni vatrogasci u Berkovićima koji su ugasili 33 požara.

- Ne znam tačno kolika je šteta, ali vjerujemo da ćemo je uspjeti sanirati uz pomoć opštine. Od Vatrogasnog saveza RS dobili smo 4.000 KM za nabavku novih naprtnjača - rekao je starješina dobrovoljnog vatrogasnog društva u Berkovićima Momo Milićević.

Predaha nije bilo ni za vatrogasce u Bileći, kojima su muke zadavali požari na nepristupačnim i miniranim terenima.

- Teren je bio nepristupačan, gorjela je šuma i tu nam je stradalo najviše opreme. Prilikom svake intervencije na požarištu imali smo neki kvar na vozilima. Šteta je bila oko 15.000 KM - rekao je starješina vatrogasne jedinice u Bileći Radomir Radmilović i dodao da ne pamti da je ijedna godina prije bila kao ova, jer su imali oko 200 intervencija.

Helikopter

Vatrogasci u Srpskoj sve nade polažu u Helikopterski savez RS, koji će za nekoliko mjeseci iz Italije dobiti savremeni helikopter kojim će moći gasiti požare. Direktor ovog servisa Boban Kusturić rekao je ranije da će uz helikopter dobiti i opremu za gašenje požara i dizalicu koju do sada nisu imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana