Vaspitačica u Srebrenici dolazi pokrivena u vrtić

Krstina Ćirković
Vaspitačica u Srebrenici dolazi pokrivena u vrtić

Srebrenica - Roditelji 19 srpske djece iz Srebrenice ne šalju svoje mališane u obdanište "Poletarac", jer u njemu radi vaspitačica koja nema potrebne kvalifikacije i uz to nosi hidžab.

U zahtjevu da pomenuta vaspitačica bude udaljena iz vrtića roditelji navode da vjerskim obilježjima nije mjesto u obdaništu i upozoravaju da neće dovoditi djecu dok problemi ne budu riješeni.

- Smatramo da u ustanovi koju pohađaju naša djeca na radnom mjestu vaspitača ne može raditi osoba koja je zaposlena bez konkursa i odgovarajuće stručne spreme. Osim toga u vrtiću ne treba biti mjesta za odjevne predmete koji odražavaju nečije vjerske stavove - naveli su nezadovoljni roditelji.

Oni su uputili dopis i Ministarstvu prosvjete i kulture RS i Republičkom pedagoškom zavodu kako bi ih upoznali sa problemima.

Milena Grujičić kaže da njeno dvogodišnje dijete od 25. maja ne boravi u "Poletarcu". Istakla je da će roditelji plaćati usluge toj ustanovi iako njihova djeca ne borave u vrtiću.

- Očekujemo da naši argumenti budu uvaženi, a problem ubrzo riješen. Nemamo ništa protiv Bošnjaka, ali ne možemo dopustiti da s našom djecom radi nekvalifikovana osoba koja je završila medresu i koja nema nikakvog osnova da vaspitava srpsku djecu - rekla je Grujičićeva.

Danijela Mlađenović, koja je takođe potpisala zahtjev, kaže da se radi o ozbiljnom problemu jer vaspitač, poslije roditelja ima najviše uticaja na vaspitanje i obrazovanje djece.

- Ovo što se dešava u "Poletarcu" je najopasniji oblik diskriminacije Srba u Srebrenici jer se radi o nametanju načina vaspitanja srpske djece. To nećemo dozvoliti - poručila je Mlađenovićeva.

Direktor vrtića "Poletarac" Vesna Jovanović potvrdila je da je dobila dopis roditelja srpske djece u kojem je obaviještena zbog čega svoju djecu ne dovode u obdanište.

- O navodima roditelja sam upoznala nadležne lokalne i republičke organe i nadam se da će problem biti riješen jer svi imamo interes da radimo za dobrobit sve djece u Srebrenici - rekla je Jovanovićeva.

Djeca taoci politike

O problemu u "Poletarcu" razgovarali su i predstavnici parlamentarnih stranaka u Srebrenici.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Milovanović je rekao da su predstavnici SNSD, SDS i DNS održali sastanak u vezi sa nedolaskom djece u "Poletarac" na kojem su donijeli zaključak da problem mora biti riješen dijalogom.

- Usaglasili smo se da zaposleni u obdaništu treba da budu jednoobrazno odjeveni bez isticanja nacionalnih, vjerskih i drugih obilježja. Neprimjereno je da djeca budu taoci političkih previranja - rekao je Milovanović i dodao da će o tome razgovarati sa načelnikom opštine Ćamilom Durakovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana