Васпитачица у Сребреници долази покривена у вртић

Крстина Ћирковић
Васпитачица у Сребреници долази покривена у вртић

Сребреница - Родитељи 19 српске дјеце из Сребренице не шаљу своје малишане у обданиште "Полетарац", јер у њему ради васпитачица која нема потребне квалификације и уз то носи хиџаб.

У захтјеву да поменута васпитачица буде удаљена из вртића родитељи наводе да вјерским обиљежјима није мјесто у обданишту и упозоравају да неће доводити дјецу док проблеми не буду ријешени.

- Сматрамо да у установи коју похађају наша дјеца на радном мјесту васпитача не може радити особа која је запослена без конкурса и одговарајуће стручне спреме. Осим тога у вртићу не треба бити мјеста за одјевне предмете који одражавају нечије вјерске ставове - навели су незадовољни родитељи.

Они су упутили допис и Министарству просвјете и културе РС и Републичком педагошком заводу како би их упознали са проблемима.

Милена Грујичић каже да њено двогодишње дијете од 25. маја не борави у "Полетарцу". Истакла је да ће родитељи плаћати услуге тој установи иако њихова дјеца не бораве у вртићу.

- Очекујемо да наши аргументи буду уважени, а проблем убрзо ријешен. Немамо ништа против Бошњака, али не можемо допустити да с нашом дјецом ради неквалификована особа која је завршила медресу и која нема никаквог основа да васпитава српску дјецу - рекла је Грујичићева.

Данијела Млађеновић, која је такође потписала захтјев, каже да се ради о озбиљном проблему јер васпитач, послије родитеља има највише утицаја на васпитање и образовање дјеце.

- Ово што се дешава у "Полетарцу" је најопаснији облик дискриминације Срба у Сребреници јер се ради о наметању начина васпитања српске дјеце. То нећемо дозволити - поручила је Млађеновићева.

Директор вртића "Полетарац" Весна Јовановић потврдила је да је добила допис родитеља српске дјеце у којем је обавијештена због чега своју дјецу не доводе у обданиште.

- О наводима родитеља сам упознала надлежне локалне и републичке органе и надам се да ће проблем бити ријешен јер сви имамо интерес да радимо за добробит све дјеце у Сребреници - рекла је Јовановићева.

Дјеца таоци политике

О проблему у "Полетарцу" разговарали су и представници парламентарних странака у Сребреници.

Предсједник Скупштине општине Милош Миловановић је рекао да су представници СНСД, СДС и ДНС одржали састанак у вези са недоласком дјеце у "Полетарац" на којем су донијели закључак да проблем мора бити ријешен дијалогом.

- Усагласили смо се да запослени у обданишту треба да буду једнообразно одјевени без истицања националних, вјерских и других обиљежја. Непримјерено је да дјеца буду таоци политичких превирања - рекао је Миловановић и додао да ће о томе разговарати са начелником општине Ћамилом Дураковићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана