Васпитачица которварошког вртића на одмору до коначне одлуке

Милијана Латиновић
Васпитачица которварошког вртића на одмору до коначне одлуке

Бањалука - Васпитачица која је, према тврдњама родитеља, натјерала два петогодишња дјечака у вртићу "Лариса Шугић" у Котор Варошу да голи чисте тоалет након што су мокрили поред ЊЦ шоље, биће послата на годишњи одмор и против ње ће бити покренут дисциплински поступак.

Инцидент у овој предшколској установи десио се прије неколико дана, а према ријечима оца једног од дјечака Драгана Ђекановића, васпитачица Славица Лујић је дјечаке натјерала да голи очисте то што су запрљали. Ђекановић и његова супруга су за ово сазнали када им је син по повратку из вртића испричао како је био кажњен. Он је рекао да су директор и васпитачица други дан на њихово питање о овом случају потврдили све што је дјечак испричао.

Текст о дешавањима у вртићу "Лариса Шугић" изазвао је велико интересовање јавности и изван БиХ. У једном од коментара на порталима васпитачица која 20 година ради у вртићу у Словенији написала је да је овакво понашање према дјеци понижавајуће, те да овај педагог треба добити отказ. 

У саопштењу које је у петак упутио нашој редакцији директор вртића Младен Тепић истиче да је протеклих дана два пута разговарао са родитељима и васпитачима и посјетио групу у којој се појавио наведени проблем.

Он је казао да је након разговора са родитељима предложио да, ако не могу да ријеше проблем са васпитачем, покрене дисциплински поступак како би се утврдило да ли постоји одговорност васпитача. Међутим, Тепић истиче да су родитељи нагласили да нема потребе за тим, нити да прича иде изван ове установе.

- Због тога нисам коментарисао причу за новинаре јер желим да заштитим дјецу и њихове родитеље, али и раднике и установу од повлачења по медијима. Није тачно да сам рекао да је то нормална васпитна мјера. Пошто нам је свима стало до истине, и поред захтјева родитеља да не покрећем дисциплински поступак, одлучио сам то да учиним, а васпитачицу да пошаљем на годишњи одмор. То је једини начин да се утврди постоји ли одговорност - навео је Тепић и додао да вјерује да цијела прича има политичку позадину.

Навео је да му је у разговору са васпитачем речено да она демантује у цјелости све што је наведено у медијима.

Начелник општине Котор Варош, која је оснивач ове предшколске установе, Зденко Сакан каже да је начуо да у вртићу има проблема, али да не зна детаље.

- Морам се прво детаљно упознати са случајем. Међутим, вртић је васпитна установа и мислим да не треба прибјегавати оваквим мјерама - рекао је Сакан.

Омбудсман за дјецу Нада Граховац осудила је овакво понашање према дјеци.

- Неприхватљиво је, непримјерено и недопустиво према дјеци у том узрасту односити се на овакав начин - рекла је она.

У Министарству просвјете и културе РС казали су да ће затражити потпуну информацију о овом догађају од руководства вртића, као и инспекцијску контролу како би се утврдило шта се заиста догодило у овој предшколској установи.

Суспензија због галаме

Једна тета у вртићу "Лариса Шугић" раније је суспендована с посла јер су се родитељи жалили да толико галами на дјецу да дјеца не смију ући у вртић кад она ради, сазнаје "Глас Српске".

- Дјечак се баца по поду и јауче, не смије ући у вртић. Он сад иде у школу и буде у продуженом боравку. Код друге тете је било све супер - испричала је мајка једног дјечака на родитељском састанку, која није жељела да јој наводимо име. 

Истиче да је са директором отишла код те васпитачице и да је она пред њим поновила да по закону има право да галами на дјецу, на шта је директор рекао да ће то провјерити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана