Valcer vratio gradu stari duh

Miloš Vasiljević
Valcer vratio gradu stari duh

Banjaluka - Dame u dugim večernjim haljinama, a njihovi pratioci u elegantnim smokinzima i uniformama, pokazali su ljepote gradskih igara i starogradske pjesme na Svetosavskom balu, koji je održan u banjalučkom Banskom dvoru.

Treći Svetosavski bal, koji je u četvrtak uveče upriličen u čast prvog srpskog učitelja, prosvetitelja i arhiepiskopa, organizovalo je Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Sveti Sava". Publika je uživala u svim ljepotama valcera, raskošni kostimi i koreografije vjerno su dočarali duh prohujalih vremena. Splet rodoljubivih pjesama, te starogradske numere natjerale su i goste da zaplešu.

- Interesovanje je sve veće što nam daje vjetar u leđa, a ove godine smo dio pozivnica ostavili na portirnici Banskog dvora i sve su razgrabljene u roku od dva dana - rekao je sekretar KUD-a "Sveti Sava" Damir Jovanić i dodao da je ulaz na bal bio slobodan, ali su zbog kapaciteta dvorane mogli da prisustvuju samo gosti sa pozivnicama.

Među gostima bio je i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je kazao da nas je tradicija sačuvala kroz vijekove i da je treba prenositi na buduće generacije.

Načelnica gradskog Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić kazala je da je Sveti Sava značajna ličnost u srpskoj istoriji, te svaku manifestaciju koja se održava u njegovu čast treba podržati i istaći. Članica KUD-a "Sveti Sava" Kristina Milošević, koja se folklorom bavi već deceniju, rekla je da je poseban osjećaj nastupiti na balu.

Osim domaćina, publici su se predstavili i članovi KUD-a "Veselin Masleša", plesnog studija "Bolero", pjevačke grupe iz Novog Sada "Zvuci s kamena", kao i solisti Maja Tatić, Valentina Milekić iz Etno-grupe "Trag", Marko Cvijić, Bojan Čikić i Borko Milošević. Direktor "Masleše" Nemanja Knežević je kazao da je članovima ovog KUD-a bilo zadovoljstvo da budu dio ovog događaja.

Tradicija

Organizatori su rekli da je tradicija slovenskih balova počela prije više od jednog i po vijeka, kad su u Beču živjeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović je htio da ih okupi na prigodnoj svečanosti.

- Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju, koja je, pod nazivom "Srpski kvadril", predstavljena 1846. godine na prvom slovenskom balu u Beču - kazali su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana