Валцер вратио граду стари дух

Милош Васиљевић
Валцер вратио граду стари дух

Бањалука - Даме у дугим вечерњим хаљинама, а њихови пратиоци у елегантним смокинзима и униформама, показали су љепоте градских игара и староградске пјесме на Светосавском балу, који је одржан у бањалучком Банском двору.

Трећи Светосавски бал, који је у четвртак увече уприличен у част првог српског учитеља, просветитеља и архиепископа, организовало је Културно-умјетничко друштво (КУД) "Свети Сава". Публика је уживала у свим љепотама валцера, раскошни костими и кореографије вјерно су дочарали дух прохујалих времена. Сплет родољубивих пјесама, те староградске нумере натјерале су и госте да заплешу.

- Интересовање је све веће што нам даје вјетар у леђа, а ове године смо дио позивница оставили на портирници Банског двора и све су разграбљене у року од два дана - рекао је секретар КУД-а "Свети Сава" Дамир Јованић и додао да је улаз на бал био слободан, али су због капацитета дворане могли да присуствују само гости са позивницама.

Међу гостима био је и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је казао да нас је традиција сачувала кроз вијекове и да је треба преносити на будуће генерације.

Начелница градског Одељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић казала је да је Свети Сава значајна личност у српској историји, те сваку манифестацију која се одржава у његову част треба подржати и истаћи. Чланица КУД-а "Свети Сава" Кристина Милошевић, која се фолклором бави већ деценију, рекла је да је посебан осјећај наступити на балу.

Осим домаћина, публици су се представили и чланови КУД-а "Веселин Маслеша", плесног студија "Болеро", пјевачке групе из Новог Сада "Звуци с камена", као и солисти Маја Татић, Валентина Милекић из Етно-групе "Траг", Марко Цвијић, Бојан Чикић и Борко Милошевић. Директор "Маслеше" Немања Кнежевић је казао да је члановима овог КУД-а било задовољство да буду дио овог догађаја.

Традиција

Организатори су рекли да је традиција словенских балова почела прије више од једног и по вијека, кад су у Бечу живјели многи знаменити Срби тог времена, а кнез Милош Обреновић је хтио да их окупи на пригодној свечаности.

- Тим поводом је од чувеног аустријског композитора Јохана Штрауса Млађег наручио композицију, која је, под називом "Српски квадрил", представљена 1846. године на првом словенском балу у Бечу - казали су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана