Vakuum presa dobojskom inovatoru donosi milione

Anita Janković Rečević
Vakuum presa dobojskom inovatoru donosi milione

Doboj - Fabrike širom svijeta plaćaju milione za mašine proizvedene u radionici dobojskog inovatora Zvjezdana Višta, koji je izumio vakuum presu sa membranom i prije deceniju pobijedio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju RS.

Ovaj građevinski inženjer i vlasnih preduzeća „Njischt“, koje ima 25 radnika, ističe da je osim upornosti za uspješan biznis najvažniji kvalitetan proizvod na tržištu. Posla ima preko glave, a kupci mu mahom dolaze sami, zahvaljujući, kako kaže, dobroj reputaciji koju je stekla firma.

- Godinama nismo ulagali u marketing, ali kupci nas vuku za rukav. Sve što napravimo je ugovoreno i plaćeno unaprijed. Uspješni smo zahvaljujući dobrim referencama - ispričao je Višt i dodao da ih je kupac iz Irske najbolje reklamirao i zahvaljujući njemu su prodali pet mašina u Portugaliji.

Ove godine njegovi radnici izradili su 73 mašine, koje su izvezene u inostranstvo i to firmama u automobilskoj, avio i drvnoj industriji. U posljednje vrijeme mnogo rade za grafičku industriju zahvaljujući novim modelima mašina.

- Cijenu mašine određuje složenost izrade i u prosjeku se kreće od 12.000 do 15.000 evra. Najviše smo ih prodali u Italiji, a mnoge su svoje mjesto našle u fabrikama u Rusiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Holandiji, Litvaniji, Singapuru, Kini, Indiji, Tajvanu, SAD, Kanadi, Peruu, Portugaliji, Južnoj Africi - rekao je Višt.

Jedini kontinent na kojem mašine iz njegove firme nisu prisutne je Australija, ali bi uskoro i tamo trebalo da zabruje. Ističe da mu je najdraži kupac iz Indije.

- Pravili smo mašinu za indijsku Nacionalnu agenciju za istraživanje svemira. To nam je najozbiljnija referenca - kazao je Višt.

Dodao je da je sve počelo u maloj stolarskoj radionici sa četiri radnika.

- Mašinu sam napravio 2005. za potrebe svoje radionice. Držao sam je u tajnosti dvije godine, pa sam se pojavio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju RS i pobijedio. Ta pobjeda i edukacije na takmičenju bili su motiv da izum prijavim za međunarodno priznat patent koji sam i dobio prije sedam godina - naveo  je Višt.

Prva mašina bila je namijenjena za obradu drveta, ali vremenom ju je tehnički unaprijedio za druge djelatnosti.

  • Svake godine izađemo sa novim modelom mašine koja ima nova rješenja. Iako sam ključni igrač u konstrukciji, iza mene je tim uhodanih ljudi, koji veoma dobro znaju svoj posao. Četvorica radnika iz stolarske radionice i dalje rade za mene, na šta sam ponosan - rekao je Višt.

Takmičenje

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju RS ove godine biće održano 15. decembra u Istočnom Sarajevu.

Za titulu najboljeg ovogodišnjeg inovatora takmičiće se šest timova iz Banjaluke, Gradiške i Teslića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana