Вакуум преса добојском иноватору доноси милионе

Анита Јанковић Речевић
Вакуум преса добојском иноватору доноси милионе

Добој - Фабрике широм свијета плаћају милионе за машине произведене у радионици добојског иноватора Звјездана Вишта, који је изумио вакуум пресу са мембраном и прије деценију побиједио на такмичењу за најбољу технолошку иновацију РС.

Овај грађевински инжењер и власних предузећа „Њисцхт“, које има 25 радника, истиче да је осим упорности за успјешан бизнис најважнији квалитетан производ на тржишту. Посла има преко главе, а купци му махом долазе сами, захваљујући, како каже, доброј репутацији коју је стекла фирма.

- Годинама нисмо улагали у маркетинг, али купци нас вуку за рукав. Све што направимо је уговорено и плаћено унапријед. Успјешни смо захваљујући добрим референцама - испричао је Вишт и додао да их је купац из Ирске најбоље рекламирао и захваљујући њему су продали пет машина у Португалији.

Ове године његови радници израдили су 73 машине, које су извезене у иностранство и то фирмама у аутомобилској, авио и дрвној индустрији. У посљедње вријеме много раде за графичку индустрију захваљујући новим моделима машина.

- Цијену машине одређује сложеност израде и у просјеку се креће од 12.000 до 15.000 евра. Највише смо их продали у Италији, а многе су своје мјесто нашле у фабрикама у Русији, Великој Британији, Ирској, Шведској, Холандији, Литванији, Сингапуру, Кини, Индији, Тајвану, САД, Канади, Перуу, Португалији, Јужној Африци - рекао је Вишт.

Једини континент на којем машине из његове фирме нису присутне је Аустралија, али би ускоро и тамо требало да забрује. Истиче да му је најдражи купац из Индије.

- Правили смо машину за индијску Националну агенцију за истраживање свемира. То нам је најозбиљнија референца - казао је Вишт.

Додао је да је све почело у малој столарској радионици са четири радника.

- Машину сам направио 2005. за потребе своје радионице. Држао сам је у тајности двије године, па сам се појавио на такмичењу за најбољу технолошку иновацију РС и побиједио. Та побједа и едукације на такмичењу били су мотив да изум пријавим за међународно признат патент који сам и добио прије седам година - навео  је Вишт.

Прва машина била је намијењена за обраду дрвета, али временом ју је технички унаприједио за друге дјелатности.

  • Сваке године изађемо са новим моделом машине која има нова рјешења. Иако сам кључни играч у конструкцији, иза мене је тим уходаних људи, који веома добро знају свој посао. Четворица радника из столарске радионице и даље раде за мене, на шта сам поносан - рекао је Вишт.

Такмичење

Такмичење за најбољу технолошку иновацију РС ове године биће одржано 15. децембра у Источном Сарајеву.

За титулу најбољег овогодишњег иноватора такмичиће се шест тимова из Бањалуке, Градишке и Теслића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана