Уздају се да ће се роде вратити у Србац

Дејан Јовичић
Уздају се да ће се роде вратити у Србац

Србац - Општина Србац од ове године издвајаће сваког мјесеца по 100 КМ за породице са четворо и више дјеце, док ће млади брачни парови за куповину грађевинског земљишта за изградњу кућа добијати и до 2.000 марака.

Оваква одлука у складу је са новим мјерама пронаталитетне политике које је донио начелник Српца Млађан Драгосављевић, а правилник о расподјели средстава је овог мјесеца и званично ступио на снагу.

Драгосављевић истиче да новчану помоћ по првом основу могу да остваре родитељи или самохрани родитељи који имају пријављено мјесто пребивалишта на подручју општине Србац најмање годину прије подношења захтјева.

- Сличан услов је и за младе брачне парове, који уз то морају имати до 35 година, а уз то не смију бити власници или сувласници стамбене јединице у Српцу - истакао је Драгосављевић.

Поред најновијих мјера на снази је и даље исплата једнократне новчане помоћи за новорођену дјецу, поклон у виду златника за прворођено дијете у години и једнократна новчана помоћ за суфинансирање трошкова једне вантјелесне оплодње.

- За прво и друго дијете одобрили смо накнаду у износу од 250 КМ, за треће 400, за четврто 600, а за пето и свако наредно дијете хиљаду марака. Од преузимања дужности начелника у новембру 2016. године исплатили смо близу 160.000 КМ по основу ове врсте помоћи, од чега су чак 70.500 КМ заостали дугови које претходна власт није редовно исплаћивала - рекао је Драгосављевић. Он је истакао да ово право остварује свака мајка која у текућој години роди дијете, а најмање годину прије рођења дјетета има пребивалиште на подручју Српца, без обзира на мјесто порођаја или материјалне услове породице.

- Од прошле године увели смо и мјеру којом омогућавамо прворођеној беби у години да добије златник и опрему за новорођенче у износу до 500 КМ, а том приликом одмах исплаћујемо и предвиђену новчану накнаду од 250 КМ - додао је Драгосављевић.

Мјерама пронаталитетне политике предвиђено је и да локална управа у Српцу суфинансира трошкове једне вантјелесне оплодње у износу од 2.000 КМ за жене које нису старије од 42 године, а уз то морају имати пријављено пребивалиште у Српцу најмање четири године прије подношења захтјева.

- Наша општина је једна од оних у којима влада негативан природни прираштај, а када се узме у обзир да неке породице трајно или привремено одлазе у друге земље, онда је било неминовно да на овај начин стимулишемо младе да ступе у брак, остваре се у улози родитеља и заснују породицу у свом завичају - рекао је Драгосављевић. Конференција беба

Србац је једна од бројних општина у Српској које организују традиционалну манифестацију "Конференција беба". То је један од најпосјећенијих догађаја који на једном мјесту окупи сву новорођену дјецу у протеклој години и њихове родитеље. Сваком од њих локална управа обезбјеђује пакет опреме и играчака, док беба са највише браће и сестара на поклон добија златник, који дарује настојатељ манастира Осовица, синђел Теофил.

 

Најстарији отац  

Један од родитеља који је прошле године добио новчану накнаду за новорођенче је и Остоја Варцар из Разбоја Љевчанског, који је у 80. години добио сина Стефана са 38 година млађом супругом Сањом, са којом има још два сина, Милана (21) и Саву (17). Варцар каже да не планира на томе да стане већ да жели да ове године добије и кћерку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана