Увозна свињетина оборила цијену домаћих товљеника

Анита Јанковић-Речевић
Увозна свињетина оборила цијену домаћих товљеника

Бањалука - Сезона свињокоља, припреме чварака, сувог меса и кобасица полако се захуктава широм Српске, а узгајивачи товљеника истичу да им, упркос солидној продаји, главобољу задаје ниска цијена.

У овом дијелу године домаћи произвођачи свиња надају се доброј заради због вјековног обичаја на овим просторима који подразумијева припрему месних деликатеса за зиму, али претходних неколико година, баш као и ове, рачуницу им мрси прекомјеран увоз свињског меса који обара цијену. 

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић истиче да је тренутна ситуација повољна за купце, али не и за узгајиваче.

- Сезона још није у пуном јеку, али интересовање за товљеницима је солидно, грађани се распитују, резервишу и осјети се еуфорија тражње. Међутим, малопродајна цијена рањеника је далеко од рентабилне. На пијацама се товљеници продају од 2,80 до три марке по килограму живе ваге, а на фармама од 2,30 КМ плус ПДВ - рекао је Маљчић и навео да су цијене свиња лани биле за десетак одсто више и кретале се између 3,20 и 3,30 КМ. Према његовим ријечима, увоз свињских полутки лани је значајно пољуљао домаћу производњу, па се плаше да би тако могло бити и ове године.

- Проблем је што се код нас увози најјефтинија роба спорног квалитета, а због лошег стандарда потрошачи не обраћају много пажње на квалитет јер за њих је месо - месо. Нико не поставља питање да ли је свиња храњена индустријским отпадом или здравим житарицама. Чекамо формирање нове Владе РС, од које ћемо захтијевати јачу контролу увоза - каже Маљчић и додаје да прасићи тренутно коштају од 3,30 до 3,80 КМ по килограму живе ваге, док се скок цијена очекује пред новогодишње и божићне празнике. 

Власник фарме “Зеленгај” из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић није задовољан тражњом, а и оно што прода, каже, завршава разним компензацијама и замјеном робе.  

- Увоз робе лошег квалитета је главни кривац за слабу потражњу домаћег меса. Годинама тражимо заштиту домаће производње, али власти у Сарајеву су биле глуве за наше молбе. Много наде полажемо у нову гарнитуру власти јер нам је предсједник РС Милорад Додик обећао помоћ - рекао је Сарајлић.

Марко Ј. из Градишке традиционално сваке године средином новембра коље свиње јер је, како каже, на тај начин сигуран да његова породица једе свјеже и здраво месо.

- У прољеће купим двоје прасића и сам их храним. Тако знам да је квалитет меса, чварака и масти засигурно добар, а и једноставније је него дати одједном 800-900 КМ за два товљеника - прича овај домаћин и наглашава да ће највише меса отићи у кобасице и вјешалице, а оно што претекне завршиће у замрзивачу.

Контрола меса

Ветеринари апелују на домаћине да након клања свиња месо обавезно однесу на преглед у најближу ветеринарску амбуланту. Трихинелоза је болест која најчешће напада свиње, а људи могу да оболе конзумирањем зараженог меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана