Усвојити кодекс понашања у Народној скупштини РС

Срна
Усвојити кодекс понашања у Народној скупштини РС

Бањалука - У Народној скупштини Републике Српске треба усвојити кодекс понашања посланика и пооштрити санкције како би били избјегнути инциденти и спријечени говор мржње и вријеђање, сагласни су посланици.

Они сматрају да је понашање у парламенту ствар кућног одгоја, али да је због инцидентних ситуација потребно пооштрити санкције.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вуковић истиче да треба пооштрити санкције због непримјереног понашања појединих посланика.

"Иако је Пословником о раду Народне скупштине Републике Српске све прецизно регулисано, нисмо могли да избјегнемо непримјерено понашање. Због тога би усвајање кодекса додатно уозбиљило укупну ситуацију у парламенту", каже Вуковић.

Он оцјењује да се непримјереним понашањем посланика шаље лоша порука грађанима Српске.

Шеф Клуба посланик ПДП-а у парламенту Српске Бранислав Бореновић наглашава да је потребно имати одређени акт којим ће бити регулисано понашање посланика.

"Тај акт морао би да регулише и права и обавезе народних посланика. У сваком случају, усвајање кодекса о понашању било би добро", наводи Бореновић.

Он најављује да ће Клуб посланика ПДП-а тражити да се у програм рада парламента Српске у овој години уврсти усвајање таквог документа.

Ни шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Српске Споменка Стевановић није против усвајања кодекса о понашању посланика.

"Тај кодекс не би био вишак, али је важније да посланици рашчисте сами са собом - на који начин треба да се понашају у Скупштини Српске", истиче Стевановићева.

Она подсјећа да посланици долазе са различитим нивоом образовања, карактера и менталитета, али и да шефови клубова морају имати довољно ауторитета да смире ситуацију.

"Посланици су јавне личности и није добро да се из Народне скупштине шаље лоша порука. Народни посланици морају имати више поштовања према највишој законодавној институцији", закључује Стевановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана