Усвојен нацрт ребаланса буџета општине Вишеград од 12,9 милиона КМ

Срна
Усвојен нацрт ребаланса буџета општине Вишеград од 12,9 милиона КМ

Вишеград - Скупштина општине /СО/ Вишеград усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу од 12.922.949 КМ, што је за 55 одсто више од првобитног плана.

Начелник општинског Одјељења за финансије Његош Танасковић рекао је да у структури ребаланса највеће учешће имају средства по основу кредитног задужења, узетог ради рефинансирања кредита и за капиталне инвестиције.


"Порески приходи заступљени су са 3,5 одсто мање, непорески приходи са три одсто мање у односу на првобитни план буџета. Разлози смањења за непореске приходе су очекивано мање остварење на позицији накнада за потопљено земљиште. Имамо и приходе по основу продаје имовине на основу претходних скупштинских одлука и очекивани приход је 290.000 КМ", истакао је Танасковић.

Он је додао да се до краја године очекује 300.000 КМ гранта Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и расподјела приходованих, а неутрошених средстава из ранијих година у износу 638.905 КМ.

Танасковић је напоменуо да су буџетски издаци уједначени са приходима, а да буџетска резерва износи 30.000 КМ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће до краја године, осим ребаланса буџета, бити урађен и план буџета за наредну годину.

Он је навео да је на данашњој сједници Скупштине општине Вишеград усвојен План зимског одржавања путева, те да је усвојена Одлука о утврђивању услова и критеријума за остваривање права за стимулисање наталитета.

"За сљедећу годину смо планирали 120.000 КМ. Имали смо дио донаторских средстава у износу од 20.000 КМ, тако да ће свако новорођено дијете, осим 500 КМ које додјељује општина, добити и 200 КМ на поклон. Повећан је износ за свако треће и наредно дијете на 1.000 КМ, а породице које имају троје и више дјеце имаће рефундирана средства за боравак у обданишту", додао је Ђуревић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дарко Андрић рекао је да је опозиција "оставила лицемјеран утисак за стицање поена" у вези са трасом пута Сарајево-Београд.

Он је навео да је опозиција данас предложила закључак којим би СО Вишеград потврдила да је за то да траса тог пута иде кроз Вишеград.

"На сједници Скупштине општине у фебруару опозиција је на све начине блокирала рад Скупштине и није дала да се усвоји дневни рад на којем је била тачка о могућим трасама проласка ауто-пута, што је била обавеза општине Вишеград. Упркос томе, усвојена је тачка о траси ауто-пута и без присуства опозиције", навео је Андрић.

Он је навео да би требало да буде одржан састанак о овој теми и са републичким званичницима, који су најавили долазак у Вишеград.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана