Usvojen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Prnjavora za 2018. godinu

Srna
Usvojen konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Prnjavora za 2018. godinu

Prnjavor - Na današnjoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor usvojen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2018. godinu, prema kojem je ostvaren suficit od 88.000 KM.

Prema rebalansu koji je usvojen u decembru 2018. godine, budžet je iznosio 22.793.379 KM. Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Aleksandar Njegomirović rekao je nakon sjednice da je u infrastrukturne projekte uloženo 4,1 miliona KM.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je prošlogodišnji budžet bio razvojni, a da je najveći dio ostvarenih investicija realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske.

On je najavio da bi krajem ove ili početkom iduće sedmice trebalo da počne izgradnja novog Vatrogasnog doma, za šta su sredstava obezbijeđena u budžetu.

“Za početak gradnje kružnog toka na Vijaci potrebno je da se riješi još jedan manji dio imovinskih odnosa, što očekujemo da se završi u toku ove sedmice. Javno preduzeće žPutevi Republike Srpskež su izabrali izvođača radova, potpisan je ugovor i očekujemo početak gradnje iduće sedmice”, rekao je Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je ova opština prošle godine učestvovala u projektu švajcarske vlade MEG iz kojeg je od UNDP-a i švajcarske vlade dobila 250.000 KM, od kojih se gradi kanalizacije u Ulici Vida Nježića.

Tomaš je, govoreći o probijanju rokova za rekonstrukciju Ulice Vida Nježića čija je vrijednost 1,030 KM, napomenuo da su sa izvođačem radova ugovoreni penali za svaki dan kašnjenja u vrijednosti od 0,03 odsto.

“To je nešto više od 300 KM po danu kašnjenja. Očekujemo izvještaj nadzornog organa, a za sve što bude preko ugovorenih 120 radnih dana biće obračunato izvođaču radova kao penali, što je normalna stvar” , pojasnio je Tomaš.

On je napomenuo i da je opština Prnjavor od prošle godine u procesu dobijanja BFC sertifikata, koji ukazuje na povoljno poslovno okruženje.

Predsjednik SO Željko Simić podsjetio je da je na današnjoj sjednici razmatran i niz odluka iz odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije i određeni broj izmjena regulacionih planova na prijedlog odjeljenja za prostorno uređenje.

Šef kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić rekao je da su iz SDS-a lokalnoj vlasti ukazali na katastrofalno stanje na regionalnom putu Prnjavor-Čelinac i problem kašnjenja u završetku radova u Ulici Vida Nježića.

Jenjić je ukazao i na činjenicu da se smanjuje broj odbornika koji čine skupštinsku većinu.

“Ranije su imali 22 odbornika, a sada se odluke izglasavaju sa 15 ili 16 ruku. Bojim se da ulazimo u lošiji, teži odnos u radu Skupštine”, izjavio je Jenjić.

SDS je na današnjoj sjednici potvrdio povećanje odborničkog kluba sa sedam na osam odbornika, nakon što im je nedavno pristupio doskorašnji radikal Branko Šikanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana