Ustaju rano, putuju i nižu petice

Milijana Latinović
Ustaju rano, putuju i nižu petice

Banjaluka - U Republici Srpskoj oko 21.000 učenika svakoga dana ustaje ranije od svojih drugara i do školskih klupa putuje desetine kilometara, ali ih to ne sprečava da u dnevnicima nižu najviše ocjene.

Najviše đaka putnika je u Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Topoli kod Gradiške. Direktor ove škole Radivoj Popović kaže da nastavu u centralnoj i sedam područnih škola pohađa 950 učenika, od kojih 520 svakodnevno u školu dolazi autobusom.

- Lani je bilo 520 učenika putnika koji dolaze sa udaljenosti veće od četiri kilometra. Ove godine nam je prevoz veliki problem, jer nema redovnih linija, pa jedva uspijevamo organizovati prevoz i nastavu - rekao je Popović.

Dodaje da bez obzira na uslove i svakodnevno putovanje, đaci koji dolaze autobusom u školu, kako na redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima nižu samo uspjehe.

Majka dječaka koji pohađa deveti razred u OŠ "Petar Kočić" u Novoj Topoli Snježana S. kaže da je putovanje pogotovo u zimskim uslovima najveći problem za njenog školarca.

- Kada je prva smjena, mora ustati u šest časova da bi se spremio i stigao na autobus. Poslije škole ne stiže da ide na sekcije ili da se bavi sportom, a u drugoj smjeni kući stiže poslije 20 časova - kazala je ova majka.

Među opštinama koje imaju veliki broj đaka putnika je i Novi Grad, u kojem svaka osnovna i srednja škola imaju bar po nekog učenika koji svaki dan prevali desetine kilometara da bi stigao na na nastavu.

Iako moraju ustajati mnogo ranije nego njihovi vršnjaci, među đacima putnicima brojni su odlikaši. Potvrđuje to i direktorica Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Novom Gradu Miranda Baltić.

- Većina đaka koji putuju su dobri učenici i to što su putnici za one koji žele da nauče nikada nije bila prepreka. Lani smo imali oko 120 učenika koji su na nastavu dolazili autobusom - kazala je Baltićeva.

Direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Prijedoru Stevica Džogazović kaže da je u ovoj školi prošle godine bilo 120 đaka putnika, a isti broj očekuju i u ovoj školskoj godini.

- U najvećem broju slučajeva učenici putnici su poznati kako izuzetno dobri đaci, koji postižu odličan ili vrlo dobar uspjeh. Na neki način taj problem što su jako daleko od škole i prinuđeni da putuju za mnoge od njih je motiv da postignu što bolji uspjeh tokom školovanja - rekao je Džogazović, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Prijedora.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, svi učenici koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole imaju pravo na plaćeni prevoz, za šta Vlada RS izdvaja oko 4,6 miliona KM godišnje.

Višečlane porodice

Udruženje porodica sa četvoro i više djece RS još čeka odgovor lokalnih zajednica i prevoznika u vezi sa njihovim prijedlogom da za učenike i studente iz ovih porodica bude obezbijeđen besplatan ili subvencionisani prevoz.

- Vjerujem da će nam opštine izaći u susret. Imamo strpljenja, sačekaćemo još neko vrijeme - rekao je predsjednik Udruženja Jovan Radovanović.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je nedavno uputilo apel prevoznicima da u skladu sa svojim mogućnostima oslobode plaćanja mjesečne karte đake i studente iz ovih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana