Устају рано, путују и нижу петице

Милијана Латиновић
Устају рано, путују и нижу петице

Бањалука - У Републици Српској око 21.000 ученика свакога дана устаје раније од својих другара и до школских клупа путује десетине километара, али их то не спречава да у дневницима нижу највише оцјене.

Највише ђака путника је у Основној школи "Петар Кочић" у Тополи код Градишке. Директор ове школе Радивој Поповић каже да наставу у централној и седам подручних школа похађа 950 ученика, од којих 520 свакодневно у школу долази аутобусом.

- Лани је било 520 ученика путника који долазе са удаљености веће од четири километра. Ове године нам је превоз велики проблем, јер нема редовних линија, па једва успијевамо организовати превоз и наставу - рекао је Поповић.

Додаје да без обзира на услове и свакодневно путовање, ђаци који долазе аутобусом у школу, како на редовној настави, тако и у ваннаставним активностима нижу само успјехе.

Мајка дјечака који похађа девети разред у ОШ "Петар Кочић" у Новој Тополи Сњежана С. каже да је путовање поготово у зимским условима највећи проблем за њеног школарца.

- Када је прва смјена, мора устати у шест часова да би се спремио и стигао на аутобус. Послије школе не стиже да иде на секције или да се бави спортом, а у другој смјени кући стиже послије 20 часова - казала је ова мајка.

Међу општинама које имају велики број ђака путника је и Нови Град, у којем свака основна и средња школа имају бар по неког ученика који сваки дан превали десетине километара да би стигао на на наставу.

Иако морају устајати много раније него њихови вршњаци, међу ђацима путницима бројни су одликаши. Потврђује то и директорица Основне школе "Вук Караџић" у Новом Граду Миранда Балтић.

- Већина ђака који путују су добри ученици и то што су путници за оне који желе да науче никада није била препрека. Лани смо имали око 120 ученика који су на наставу долазили аутобусом - казала је Балтићева.

Директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" у Приједору Стевица Џогазовић каже да је у овој школи прошле године било 120 ђака путника, а исти број очекују и у овој школској години.

- У највећем броју случајева ученици путници су познати како изузетно добри ђаци, који постижу одличан или врло добар успјех. На неки начин тај проблем што су јако далеко од школе и принуђени да путују за многе од њих је мотив да постигну што бољи успјех током школовања - рекао је Џогазовић, који је и предсједник Актива директора основних школа на подручју Приједора.

Према подацима Министарства просвјете и културе РС, сви ученици који станују на удаљености већој од четири километра од школе имају право на плаћени превоз, за шта Влада РС издваја око 4,6 милиона КМ годишње.

Вишечлане породице

Удружење породица са четворо и више дјеце РС још чека одговор локалних заједница и превозника у вези са њиховим приједлогом да за ученике и студенте из ових породица буде обезбијеђен бесплатан или субвенционисани превоз.

- Вјерујем да ће нам општине изаћи у сусрет. Имамо стрпљења, сачекаћемо још неко вријеме - рекао је предсједник Удружења Јован Радовановић.

Министарство саобраћаја и веза РС је недавно упутило апел превозницима да у складу са својим могућностима ослободе плаћања мјесечне карте ђаке и студенте из ових породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана