Uspjeh učenika Srednjoškolskog centra u Rogatici: Đaci zaradili bolje ocjene, izostanci povećani

S. M.
Uspjeh učenika Srednjoškolskog centra u Rogatici: Đaci zaradili bolje ocjene, izostanci povećani

Rogatica - Uspjeh đaka Srednjoškolskog centra "27. januar" u Rogatici na kraju prvog polugodišta ove školske godine za nijansu je bolji nego prošle školske godine, a ono što je zabrinjavajuće je veći broj izostanaka.

Prema riječima pedagoga u centru Danijele Krsmanović, ukupno 313 učenika ostvarilo je prosječnu ocjenu 2,91, dok je godinu ranije 327 učenika imalo prosjek 2,88.

U ovom srednjoškolskom centru učenici se obrazuju u 17 odjeljenja za različite struke. Tu je osam odjeljenja gimnazije opšteg smjera, osam odjeljenja ekonomskih i drugih tehničara i jedno odjeljenje trećeg stepena obrade metala.

Prema podacima centra, gimnazijalci su najbolji učenici. Njihova prosječna ocjena je 3,64. Ekonomski i ostali tehničari ostvarili su prosječnu ocjenu 2,23, a metalci 2,14.

Visinu prosječne ocjene kvari broj učenika sa nedovoljnim uspjehom, a čak 115 ili oko 36 odsto njih imalo je jednu i više slabih ocjena. Ono što je zabrinjavajuće su izostanci. U prvom polugodištu bilo ih je ukupno 11.386, od čega 9.882 opravdana i 1.004 neopravdanih.

- U poređenju sa prvim polugodištem prethodne školske godine to je 287 izostanaka više i ako ovaj trend bude nastavljen, biće to neslavna školska godina - kažu u centru.

Ono čime se u ovoj obrazovnoj ustanovi mogu pohvaliti je "podmlađivanje" zgrade centra, u koju nije ništa ulagano više od 40 godina.

- Zahvaljujući izdvajanju iz budžeta opštine od 100.000 maraka jesenas je zamijenjena vanjska stolarija na novom dijelu zgrade - istakla je direktorica centra Žaklina Lelek.

Dodala je da na tome neće stati, jer će od naknada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata biti izdvojeno 80.000 maraka za zamjenu stolarije u starom dijelu zgrade.

To će se umnogome odraziti na toplotu u učionicama i ostalim prostorijama, ali i na estetski izgled objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana