Успјех ученика Средњошколског центра у Рогатици: Ђаци зарадили боље оцјене, изостанци повећани

С. М.
Успјех ученика Средњошколског центра у Рогатици: Ђаци зарадили боље оцјене, изостанци повећани

Рогатица - Успјех ђака Средњошколског центра "27. јануар" у Рогатици на крају првог полугодишта ове школске године за нијансу је бољи него прошле школске године, а оно што је забрињавајуће је већи број изостанака.

Према ријечима педагога у центру Данијеле Крсмановић, укупно 313 ученика остварило је просјечну оцјену 2,91, док је годину раније 327 ученика имало просјек 2,88.

У овом средњошколском центру ученици се образују у 17 одјељења за различите струке. Ту је осам одјељења гимназије општег смјера, осам одјељења економских и других техничара и једно одјељење трећег степена обраде метала.

Према подацима центра, гимназијалци су најбољи ученици. Њихова просјечна оцјена је 3,64. Економски и остали техничари остварили су просјечну оцјену 2,23, а металци 2,14.

Висину просјечне оцјене квари број ученика са недовољним успјехом, а чак 115 или око 36 одсто њих имало је једну и више слабих оцјена. Оно што је забрињавајуће су изостанци. У првом полугодишту било их је укупно 11.386, од чега 9.882 оправдана и 1.004 неоправданих.

- У поређењу са првим полугодиштем претходне школске године то је 287 изостанака више и ако овај тренд буде настављен, биће то неславна школска година - кажу у центру.

Оно чиме се у овој образовној установи могу похвалити је "подмлађивање" зграде центра, у коју није ништа улагано више од 40 година.

- Захваљујући издвајању из буџета општине од 100.000 марака јесенас је замијењена вањска столарија на новом дијелу зграде - истакла је директорица центра Жаклина Лелек.

Додала је да на томе неће стати, јер ће од накнада по основу продаје шумских дрвних сортимената бити издвојено 80.000 марака за замјену столарије у старом дијелу зграде.

То ће се умногоме одразити на топлоту у учионицама и осталим просторијама, али и на естетски изглед објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана