Ускоро пансион за псе у Шамцу

Ускоро пансион за псе у Шамцу 21.08.2018 14:48 | Срна

Шамац - Жељко Челиковић из Шамца, дипломирани менаџер безбједности, бави се дресуром паса и планира отварање пансиона за псе у којем ће власници моћи да збрину љубимце за вријеме службеног пута и годишњих одмора.

Од 2017. Жељко дресира псе, а двије године се припремао да започне овај посао.


“Почео сам да се бавим псима из љубави. Имам керушу, власник сам њемачког овчара, самоук сам, али читам много стручну литературу, страну и домаћу. До сада сам дресирао педесетак паса”, каже Челиковић за Срну.

Он је отворио и страницу на “Фејсбуку”, па су заинтересовани почели да се јављају.

“Пас који долази код мене на дресуру треба да буде ту од шест мјесеци до двије године. Сваком псу који дође у неко домаћинство потребна је дресура и васпитање”, наглашава Челиковић.

Команде: “Сједи!”, “Лези!”, “Не!” и “Дођи!” чине основну обуку, коју може да врши и власник, али мора бити упоран.

Челковић напомиње да све зависи од пасмине до пасмине.

“Има њемачких овчара који извршавају све команде, а многи мисле да ће и остали тако радити, што се не дешава. То зависи од јединке до јединке.

Ствар је у томе какав је пас по својој природи. Без обзира на то која је раса, мора се видјети које су његове урођене врлине”, објашњава Челиковић.

Жељко Челиковић поручује да су за љубав према псима потребни знање и вријеме.

“Многи се заваравају да постоје интелигентни пси и они који то нису. Али, у реалности, постоје само они који уче брже и они који уче спорије”, наводи он.

Он истиче да псима треба простор који је ограђен, и то искључиво на травнатој површини, а не на бетону, због њиховог здравља.

“У плану имам и пансион за смјештај паса када њихови власници иду на одмор или пут”, најављује Челиковић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица