Уручене републичке награде за волонтирање

Срна
Уручене републичке награде за волонтирање

Бањалука - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић уручила је вечерас у Бањалуци овогодишње републичке награде за волонтирање Давору Стрики, Живку Ћетојевићу, Олегу Рудићу и Младену Милановићу.

Овим волонтерима уручене су медаље и новчани износ од по двије просјечне плате у Републици за претходну годину.

Поводом Међународног дана волонтера - 5. децембра, републичку награду за најбољег организатора волонтирања добило је приједорско Удружење грађана "Дон".


Организаторима волонтирања додијељена је плакета и новчани износ у висини четири просјечне плате у Републици Српској.

Дипломе за посебан допринос развоју волонтирања добило је 15 појединица и организација из Српске који су, према ријечима представника Министарства породице, омладине и спорта, најбољи пропагатори волонтирања у Републици.

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовићева честитала је и захвалила свим волонтерима Српске на показаној енергији, доброти и хуманости, као и мостовима које су градили међу људима.

Она је истакла да волонтери тиме показују да људи у Српској нису сами и да имају подршку друштва и волонтерских организација широм Републике.

"Жељела бих да волонтера и волонтирања буде све више и ми ћемо као ресорно министарство наставити томе да пружамо подршку", рекла је новинарима Давидовићева уочи централне манифестације обиљежавања Свјетског дана волонтера, у бањалучком Банском двору.

Она је нагласила да Волонтерски сервис Српске, као партнер ресорног министарства, на овом плану одрађује велики посао широм Републике.

"Поносна сам на чињеницу да се 2014. године, када су биле катастрофалне поплаве, управо тај сервис организовао, прикупљао хуманитарну помоћ и достављао је угроженим општинама и градовима. Посебно су се тада организовали на чишћењу градова као што су Добој и Шамац“, подсјетила је Давидовићева.

Извршни директор Волонтерског сервиса Српске Свјетлана Поповић рекла је да награде значе волонтерима много с обзиром на уложени труд и рад током цијеле године.

"Ово је догађај у коме славимо волонтере и волонтирање, али то не треба чинити само данас, већ сваког дана. Волонтера је у Српској све више, јер расте свијест о култури волонтирања", рекла је Поповићева.

Награђени волонтер Давор Стрика истакао је да је волонтирање за њега начин и стил живота, те помагања заједници, најближима и цјелокупном друштву.

Он је истакао да је почео волонтирати као средњошколац, те да је највише волонтирао у омладинским и организацијама од друштвеног значаја.

"Волонтирањем градимо себе као особу и дајемо допринос развоју друштва", рекао је Стрика.

Организатор 10. додјеле награда најбољим волонтерима и организаторима волонтирања је Министарство породице, омладине и спорта Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана