Уређене стазе чекају снијег и скијаше

Милијана Латиновић
Уређене стазе чекају снијег и скијаше

Бањалука - Планински центри приводе крају припреме за предстојећу зимску сезону, а љубитеље скијања који у Републику Српску и БиХ хрле из свих крајева свијета, дочекаће уређене стазе чим снијег забијели.

 Из Олимпијског центра "Јахорина" истичу да приводе крају уређење стаза, како би скијашима обезбиједили одличне услове и онда кад је на стазама мало снијега.

- Циљ нам је да Јахорину вратимо на мапу успјешних европских скијашких дестинација. Озбиљно смо приступили пројекту вјештачког осњежавања планине, а уређене стазе и безбједно скијање на планини привући ће и оне који до сада нису долазили на ову олимпијску планину - рекли су у ОЦ "Јахорина".

Истичу да је при крају уређивање стаза, што  подразумијева припремање терена, антиерозивне радове, трасирање стаза, утабавање и равнање скијашких терена на тврдој земљаној подлози као и проширивање уских грла.

Како би привукли што више туриста на олимпијску љепотицу, из ОЦ "Јахорина" истичу да је у плану рјешавање проблема водоснабдијевања и изградња језера на врху планине које би користили за систем за вјештачко осњежавање, а љети би било доступно посјетиоцима за купање и  вожњу педалинама.

У новом руху скијаше ће дочекати и Козара, јер уређење стаза већ увелико траје.

- У току је преглед старог ски-лифта. Завршили смо и сву папирологију за добијање употребне дозволе за нови ски-лифт за одрасле и један за дјецу. Вјерујем да ће и то бити готово прије него први туристи кроче на планину - рекао је предсједник скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић.

Скијаши ће ове године уживати и на Игману и Бјелашници, а у предузећу "ЗОИ 84" кажу да је осим проширења стаза, на Бјелашници у току и постављање шестосједа и четворосједа.

- Ово ће омогућити брзу вожњу и за краће вријеме већи пролаз скијаша на стазама. Осим вертикалног транспорта, систем осњежавања даће велики допринос продужетку сезоне скијања - истакли су у овом предузећу и додали да ове године очекују рекордан број посјетилаца.

Иако је до почетка зимске туристичке сезоне остало још два и по мјесеца, поједини планински крајеви у Српској и БиХ забијељели су се прошле седмице.

Цијене

Предсједник скијашког друштва "Љубијски рудар" Божо Грбић истиче да ће цијене ски-карата остати на прошлогодишњем нивоу.

- Дневни ски-пас је 15, а ноћни 13 КМ, док ће посјетиоци ски-карте за дјецу плаћати осам КМ. Изнајмљивање комплетне опреме кошта 18 марака - рекао је Грбић.

Из ОЦ "Јахорина" кажу да још раде на креирању цијена за предстојећу зимску сезону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана