Умро академик Момчило М. Ристић

Глас Српске
Умро академик Момчило М. Ристић

Београд - Редовни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ и један од водећих југословенских технолога и утемељивач науке о материјалима у Србији академик Момчило М. Ристић преминуо је данас у 89. години, саопштено је из САНУ. Ристић је рођен је у Мрчајевцима, 27. јула 1929. године.

Дипломирао је на Технолошком факултету Техничке велике школе у Београду 1954. године, а докторирао на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду 1962. године.


Био је редовни професор универзитета у Београду, Нишу и Крагујевцу и научни савјетник Института техничких наука САНУ, а стекао је велики углед у међународним оквирима.

Оснивач је Београдске школе синтеровања, а под његовим руководством одбрањене су 53 докторске дисертације, више од стотину магистарских теза, као и специјализације бројних младих научника из Србије и иностранства.

За дописног члана Одјељења техничких наука САНУ изабран је 21. марта 1974, а за редовног 12. децембра 1985. године.

Био је инострани члан Руске академије наука и Националне академије наука Украјине и члан ван радног састава Македонске академије наука и умјетности.

Добитник је бројних домаћих и иностраних признања, као што су Сребрна плакета града Београда за 1975. годину, Плакета Универзитета у Нишу, Плакета Њемачке академије наука, Међународна Френкељева награда, Плакета Лихај универзитета у Пенсилванији /САД/, Плакета Макс Планк института, Почасна диплома Кијевског политехничког института.

Добитник је признања као што су Почасна диплома Међународног института за науку о синтеровању, Златна значка Савеза инжењера металургије Пољске, Повеља и плакета Електронског факултета у Нишу, Повеља и плакета Центра за мултидисциплинарне студије Универзитета у Београду, Повеља Српског хемијског друштва, Плакета Научног центра за електронске материјале у Варшави.

Ристић ће бити кремиран на Новом гробљу у Београду у уторак, 14. августа, у 15.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана