Ugljevik: Pomen srpskim junacima od Kosovskog boja do danas

Srna
Ugljevik: Pomen srpskim junacima od Kosovskog boja do danas

Ugljevik - “Vidovdanske svečanosti” u opštini Ugljevik počele su parastosom poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas kod Centralnog spomen-obilježja povodom Vidovdana - slave Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da Vidovdan znači neprestanu borbu srpskog naroda za slobodu.


“Uoči Vidovdana molimo se za duše svih srpskih junaka koji su živote položili za slobodu, od kneza Lazara i svih kosovskih junaka kao i junaka odmbrambeno-otadžbinskog rata. Naša dužnost i obaveza je da obećamo da ćemo nadahnuti njihovim svetim primjerima činiti sve da srpski narod u budućnosti živi u slobodi”, rekao je Perić novinarima.

Članovi porodica poginulih boraca ove podmajevičke opštine, saborci, predstavnici Boračke organizacije, te predstavnici lokalne vlasti položili su cvijeće na spomen-obilježje, na kome su ispisana imena 301 poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata iz Ugljevika.

On je istakao da opština Ugljevik za boračku populaciju na godišnjem nivou izdvaja 150.000 KM.

“U proteklom vremenskom periodu opština Ugljevik je obezbijedila stambeno zbrinjavanje za sve porodice poginulih i invalide rata”, naveo je Perić.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da se u predvečerje Vidovdana sa ponosom svi sjećaju srpskih junaka koji su položili živote na braniku otadžbine.

“Ova organizacije postoji 25 godina i možemo istaći da je mnogo toga urađeno za boračku populaciju. Ponosni smo firmom žBors preporodž koja zapošljava ratne vojne invalide, demobilisane borce i članove porodica poginulih koji obavljaju poslove na Rudniku i termoelektrani. U protekloj godini zaposlili smo 13 djece poginulih boraca, a u ovoj godini još dva člana ovih porodica”, rekao je Marinković.

On je istakao da je Boračka organizacija Ugljevik, od kada postoji i radi, nebrojeno puta odlikovana i od Boračke organizacije Srpske kao i od opštine Ugljevik.

Nakon pomena u Centru za kulturu “Filip Višnjić” održana je svečana akademija.

“Vidovdanske svečanosti” nastavljaju se sutra Svetom liturgijom u hramu Svete Petke Paraskeve od 9.00 časova, a u 17.00 časova svečano će biti otvoren Sajam ručnih radova ispred Centra za kulturu, uz bogat kulturno-umjetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana