Угљевик: Помен српским јунацима од Косовског боја до данас

Срна
Угљевик: Помен српским јунацима од Косовског боја до данас

Угљевик - “Видовданске свечаности” у општини Угљевик почеле су парастосом погинулим српским борцима од Косовског боја до данас код Централног спомен-обиљежја поводом Видовдана - славе Војске Републике Српске.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да Видовдан значи непрестану борбу српског народа за слободу.


“Уочи Видовдана молимо се за душе свих српских јунака који су животе положили за слободу, од кнеза Лазара и свих косовских јунака као и јунака одмбрамбено-отаџбинског рата. Наша дужност и обавеза је да обећамо да ћемо надахнути њиховим светим примјерима чинити све да српски народ у будућности живи у слободи”, рекао је Перић новинарима.

Чланови породица погинулих бораца ове подмајевичке општине, саборци, представници Борачке организације, те представници локалне власти положили су цвијеће на спомен-обиљежје, на коме су исписана имена 301 погинулог борца одбрамбено-отаџбинског рата из Угљевика.

Он је истакао да општина Угљевик за борачку популацију на годишњем нивоу издваја 150.000 КМ.

“У протеклом временском периоду општина Угљевик је обезбиједила стамбено збрињавање за све породице погинулих и инвалиде рата”, навео је Перић.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић истакао је да се у предвечерје Видовдана са поносом сви сјећају српских јунака који су положили животе на бранику отаџбине.

“Ова организације постоји 25 година и можемо истаћи да је много тога урађено за борачку популацију. Поносни смо фирмом жБорс препородж која запошљава ратне војне инвалиде, демобилисане борце и чланове породица погинулих који обављају послове на Руднику и термоелектрани. У протеклој години запослили смо 13 дјеце погинулих бораца, а у овој години још два члана ових породица”, рекао је Маринковић.

Он је истакао да је Борачка организација Угљевик, од када постоји и ради, небројено пута одликована и од Борачке организације Српске као и од општине Угљевик.

Након помена у Центру за културу “Филип Вишњић” одржана је свечана академија.

“Видовданске свечаности” настављају се сутра Светом литургијом у храму Свете Петке Параскеве од 9.00 часова, а у 17.00 часова свечано ће бити отворен Сајам ручних радова испред Центра за културу, уз богат културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана