Ugljevik: Obilježen Dan ustanka protiv fašizma

Srna
Ugljevik: Obilježen Dan ustanka protiv fašizma

Ugljevik - Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 75 godine od dizanja ustanka protiv fašizma.

U kosturnici ovog spomen-parka iz Drugog svjetskog rata nalaze se posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a.


Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić položio je vijenac u ime Vlade Srpske i rekao da je Dan ustanka na ovoj srpskoj zemlji jedan od simbola antifašističke borbe u BiH.

"Ovdje smo da odamo dužno poštovanje svim ljudima koji su dali živote za slobodu, ali i da istaknemo da smo kroz istoriju griješili i srpske pobjede poklanjali onima koji su nas klali, sve do posljednjeg Srbima nametnog građanskog rata", rekao je Dunjić novinarima.

Prema njegovim riječima, srpski narod je bio pred uništenjem i među prvima se u Evropi digao na ustanak, a u BiH je ustanak digao uglavnom srpski narod, uz časne izuzetke iz drugih naroda.

"Potomci pripadnika zloglasne SS Handžar divizije pokušali su da vezivanjem zastava sa znakovima šahovnice i ljiljana i postavljanjem granica na Drini dovrše ciljeve njihovih predaka - da Srba u Bosni ne bude", istakao je Dunjić.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja Dana ustanka Ratko Đurković rekao je da spomenik u Donjoj Trnovi simbolizuje zajedničku borbu partizana iz Vojvodine, Srema i istočne Bosne, a žrtve čija su imena uklesana u kamenu uglavnom su bili ranjenici nad kojima je zločin izvršila 13. SS Handžar divizija.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je da se u Donjoj Trnovi obilježava sjećanje na borbu protiv fašizma, jednog od najvećeg zla čovječanstva.

Među mnogobrojnim učesnicima, vijenac na spomenik položio je predstavnik Ambasade Rusije u BiH Sergej Sakirko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana