Угљевик: Обиљежен Дан устанка против фашизма

Срна
Угљевик: Обиљежен Дан устанка против фашизма

Угљевик - Полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежено 75 године од дизања устанка против фашизма.

У костурници овог спомен-парка из Другог свјетског рата налазе се посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.


Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић положио је вијенац у име Владе Српске и рекао да је Дан устанка на овој српској земљи један од симбола антифашистичке борбе у БиХ.

"Овдје смо да одамо дужно поштовање свим људима који су дали животе за слободу, али и да истакнемо да смо кроз историју гријешили и српске побједе поклањали онима који су нас клали, све до посљедњег Србима наметног грађанског рата", рекао је Дуњић новинарима.

Према његовим ријечима, српски народ је био пред уништењем и међу првима се у Европи дигао на устанак, а у БиХ је устанак дигао углавном српски народ, уз часне изузетке из других народа.

"Потомци припадника злогласне СС Ханџар дивизије покушали су да везивањем застава са знаковима шаховнице и љиљана и постављањем граница на Дрини доврше циљеве њихових предака - да Срба у Босни не буде", истакао је Дуњић.

Предсједник Организационог одбора за обиљежавања Дана устанка Ратко Ђурковић рекао је да споменик у Доњој Трнови симболизује заједничку борбу партизана из Војводине, Срема и источне Босне, а жртве чија су имена уклесана у камену углавном су били рањеници над којима је злочин извршила 13. СС Ханџар дивизија.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић рекао је да се у Доњој Трнови обиљежава сјећање на борбу против фашизма, једног од највећег зла човјечанства.

Међу многобројним учесницима, вијенац на споменик положио је представник Амбасаде Русије у БиХ Сергеј Сакирко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана