Угљевик: Чувари традиције концертом обилјежили крсну славу

Срна
Угљевик: Чувари традиције концертом обилјежили крсну славу

Угљевик, 14. ЈАНУАРА /СРНА/ - Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Рудар” из Угљевика вечерас је годишњим концертом у спортској сали обиљежило крсну славу Светог Василија Великог и 43 године рада.

Након ломљења славског колача кум славе начелник Угљевика Василије Перић честитао је православну Нову годину суграђанима и свим породицама у Републици Српској, уз жељу да их прати добро здравље, срећа, радост и успјех.

Угљевички КУД “Рудар” Перић је назвао чуваром традиције, културе и обичаја овога краја који на најбољи начин представља општину и Републику Српску широм свијета.

На годишњем концерту наступило је осам ансамбала, од најмлађих до ветерана, са кореографијама “Еро с оног свијета”, “Црноречје”, “Шумадија”, “Мале Влашке”, “Поморавље”, “Понишавље” и друге.

Предсједник КУД “Рудар” Милан Лазић рекао је новинарима да је ово друштво организатор и Међународног фестивала фоклора који се одржава у јулу. Говорећи значају овог фестивала, он је навео да је прошле године међу учесницима био и ансамбл из Колумбије.

Он је подсјетио да поводом крсне славе општине Угљевик - Свете Петке Параскеве, ово удружење организује Дјечији фолклорни фестивал.

“Гостовали смо широм свијета, али смо и у Угљевику угостили бројне фолклорне амсамбле који су упознали нашу традицију, културу, обичаје и нашу Републику Српску”, рекао је Лазић.

КУД “Рудар” основан је 1976. године, има осам ансамбала са 350 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана