Удружење Словенаца „Липа“ обиљежило 20 година рада

Срна
Удружење Словенаца „Липа“ обиљежило 20 година рада

Приједор - Традиционалном божићном забавом у Приједору завршене су дводневне свечаности којима је Удружење Словенаца „Липа“ обиљежило двије деценије постојања и рада у овом граду.

Завршно вече обиљежавања овог вриједног јубилеја почело је синоћ у градском Позоришту промоцијом књиге „Наших 20 година“ аутора Аленке Удуч, те наступом Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Голобар“ из Бовца и женске пјевачке групе КУД-а „Милан Егић“ из Брезичана.

Предсједник Удружења Словнаца „Липа“ Аленка Удуч, рекла је да је „Наших 20 година“ њена четврта књига која се бави настајањем и активностима Удружења.

„Ријеч је о књизи која пригодним текстовима и фотографијама документује рад Удружења Словенаца од 1997. године до данас, кроз посредовање или иницирање бројних сусрета, културних и спортских манифестација, посјете бројних делегација, студијске посјете и слично па све до братимљења градова“, рекла је Удучева.

Она је учеснике академије подсјетила да се Удружење „Липа“ свих ових година у Приједору бави очувањем словеначког језика, културе, обичаја, а постали су и мост пријатељства Приједора с градовима у Словенији као што су Бовец, Ново Место, Копар и други.

Овом приликом награђени су сви заслужни појединци, установе и организације које су у протеклом периоду подржавале рад овог приједорског удружења.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић изјавила је да је Удружење Словенаца „Липа“ једно од најактивнијих Удружења националних мањина на подручју града Приједора.

„Можемо рећи да имамо једну изузетну међународну сарадњу на нивоу локалних заједница са много градова и општина и то прије свега на културно-умјетничком нивоу, а за то су заслужни управо чланови овог Удружења“, рекла је Касаловићева.

Свечаности обиљежавања јубилеја Удружења Словенаца почеле су у петак, када је у Позоришту Приједор изведена представа „Арсен и старе чипке“ коју су извели чланови Позоришне групе „Бц“ из словеначког града Бовец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана