Učo Rado Dimitrijević na put izveo 34 generacije đaka

Milan Vujić
Učo Rado Dimitrijević na put izveo 34 generacije đaka

Gradiška - Sa đacima u Područnoj osnovnoj školi "Mladen Stojanović" u Jablanici kod Gradiške odlaskom u penziju oprostio se Rado Dimitrijević, posljednji radno aktivni učitelj koji je znanje stekao u banjalučkoj Učiteljskoj školi.

Dimitrijević, poznatiji po nadimku Učo, učiteljsku karijeru je započeo prije 39 godina u Kotor Varošu, da bi 1984. godine došao u selo Jablanica i u ovom potkozarskom mjestu izveo 34 generacije učenika.

- Ja sam, kao što kažu, posljednji Mohikanac, koji je završio Učiteljsku školu u Banjaluci, a koja je sa radom prestala davne 1972. godine - kaže Dimitrijević.

Prve učiteljske dane proveo je u kotorvaroškoj školi koja je bila četvororazredna, a isto tako je i završio svoj radni vijek.

- Čudno je da sam počeo sa drugim i četvrtim razredom kao početnik, a sad, evo, završavam sa drugim i četvrtim razredom. Jedna polovina jabuke je završena, a moja druga polovina je književni rad, tako da ću nastaviti da se družim sa djecom pišući knjige - priča Učo.

Učo se prisjeća 80-ih godina kada je kao mladi učitelj sam radio sa 36 đaka, u sva četiri razreda, a sada ga u penziju ispraća sedam učenika iz područnog odjeljenja.

- Veoma je tužno, a donekle i tragično što se smanjuje broj učenika i zatvaraju se škole. To me baš žalosti - kaže Učo, koji dodaje da je u tih 34 generacije koje je izveo na put bilo sjajnih učenika, koji su završili fakultete i postali ugledni građani koji danas žive širom Srpske i izvan njenih granica.

Odlazak Uče u zasluženu penziju rastužio je mnoge učenike u Jablanici. Oni kažu da će ga pamtiti kao osobu od koje su naučili prve brojke i slova. I ne samo to, mnogo životnih lekcija naučili su od ovog čestitog čovjeka.

- Meni je žao što učitelj odlazi. Voljela bih da ostane i da nam i dalje prenosi znanja - kaže učenica Marija Šešum.

Od legendarnog Uče dnevnik je prvog dana drugog polugodišta ove školske godine preuzela profesorica razredne nastave Jelena Slijepčević, koja kaže da je iskustvo koje joj je prenio kolega Dimitrijević dragocjeno.

- Na meni je velika odgovornost jer dolazim na mjesto dobrog učitelja, koji je radio dugi niz godina u nastavi. Poslušaću svaki savjet svog radnog kolege da bih koračala pravim putem i da bi iz učionice izašli pravi ljudi i pravi učenici - istakla je Slijepčevićeva.

Dimitrijević je na rastanku poklonio knjige školskoj biblioteci, a direktor škole Miladin Branković poželio mu je da provede lijepe godine u penziji pišući nove knjige.

- O Uči će se još mnogo pričati. Osim što je bio učitelj mnogim generacijama, on je veoma interesantna i neobična ličnost i možda jedan od naših najboljih pisaca - naveo je Branković.

Jabuke i knjige

Rado Dimitrijević je i inicijator književne manifestacije "Jabuke i knjige", koja se u Jablanici organizuje već 15 godina. Tokom manifestacije pjesnici knjigama daruju školsku biblioteku "Dušan Dujo Dončić", a zauzvrat od mještana, simbolično, za miloštu dobijaju jabuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana