Учо Радо Димитријевић на пут извео 34 генерације ђака

Милан Вујић
Учо Радо Димитријевић на пут извео 34 генерације ђака

Градишка - Са ђацима у Подручној основној школи "Младен Стојановић" у Јабланици код Градишке одласком у пензију опростио се Радо Димитријевић, посљедњи радно активни учитељ који је знање стекао у бањалучкој Учитељској школи.

Димитријевић, познатији по надимку Учо, учитељску каријеру је започео прије 39 година у Котор Варошу, да би 1984. године дошао у село Јабланица и у овом поткозарском мјесту извео 34 генерације ученика.

- Ја сам, као што кажу, посљедњи Мохиканац, који је завршио Учитељску школу у Бањалуци, а која је са радом престала давне 1972. године - каже Димитријевић.

Прве учитељске дане провео је у которварошкој школи која је била четвороразредна, а исто тако је и завршио свој радни вијек.

- Чудно је да сам почео са другим и четвртим разредом као почетник, а сад, ево, завршавам са другим и четвртим разредом. Једна половина јабуке је завршена, а моја друга половина је књижевни рад, тако да ћу наставити да се дружим са дјецом пишући књиге - прича Учо.

Учо се присјећа 80-их година када је као млади учитељ сам радио са 36 ђака, у сва четири разреда, а сада га у пензију испраћа седам ученика из подручног одјељења.

- Веома је тужно, а донекле и трагично што се смањује број ученика и затварају се школе. То ме баш жалости - каже Учо, који додаје да је у тих 34 генерације које је извео на пут било сјајних ученика, који су завршили факултете и постали угледни грађани који данас живе широм Српске и изван њених граница.

Одлазак Уче у заслужену пензију растужио је многе ученике у Јабланици. Они кажу да ће га памтити као особу од које су научили прве бројке и слова. И не само то, много животних лекција научили су од овог честитог човјека.

- Мени је жао што учитељ одлази. Вољела бих да остане и да нам и даље преноси знања - каже ученица Марија Шешум.

Од легендарног Уче дневник је првог дана другог полугодишта ове школске године преузела професорица разредне наставе Јелена Слијепчевић, која каже да је искуство које јој је пренио колега Димитријевић драгоцјено.

- На мени је велика одговорност јер долазим на мјесто доброг учитеља, који је радио дуги низ година у настави. Послушаћу сваки савјет свог радног колеге да бих корачала правим путем и да би из учионице изашли прави људи и прави ученици - истакла је Слијепчевићева.

Димитријевић је на растанку поклонио књиге школској библиотеци, а директор школе Миладин Бранковић пожелио му је да проведе лијепе године у пензији пишући нове књиге.

- О Учи ће се још много причати. Осим што је био учитељ многим генерацијама, он је веома интересантна и необична личност и можда један од наших најбољих писаца - навео је Бранковић.

Јабуке и књиге

Радо Димитријевић је и иницијатор књижевне манифестације "Јабуке и књиге", која се у Јабланици организује већ 15 година. Током манифестације пјесници књигама дарују школску библиотеку "Душан Дујо Дончић", а заузврат од мјештана, симболично, за милошту добијају јабуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана