Ученици приједорске Гимназије Свети Сава испунили хуману мисију: Радне акције донијеле успомене са Азурне обале

Милијана Латиновић
Ученици приједорске Гимназије Свети Сава испунили хуману мисију: Радне акције донијеле успомене са Азурне обале

Бањалука - Ученици четвртог два разреда приједорске Гимназије "Свети Сава" вратили су се недавно са матурске екскурзије испунивши хуману мисију започету мјесецима раније, да кроз радне акције прикупе новац за другаре који нису могли себи да приуште ово путовање.

Зарађеним новцем успјели су да на најљепши начин проживе заједничку авантуру, а фотографије са матурског путовања, на којима су насмијешена лица ових будућих љекара, инжењера и економиста, говоре више од хиљаду ријечи.

Осим незаборавног дружења, за осам дана, колико је трајала екскурзија, обишли су знаменитости Италије, Француске и Шпаније. Најљепша успомена коју носе у срцима је другарство, које је из дана у дан само јаче и за примјер многима.

- На екскурзији нам је било лијепо. Сваки минут уложеног времена у хуманитарне акције и прикупљање новца за наше другаре се исплатио. Ово путовање је још више учврстило наше другарство - испричала је ученица Сара Мршић, која је била координатор акције.

Да би испунили своју мисију данима су сакупљали стари папир, чепове, фолије од цигарета, ишли на пошумљавање и радили све чега су се сјетили само да свих 28 ђака из њиховог разреда осјете чари азурне обале. Колико су били марљиви најбоље показује то што су сакупили и више новца него што им је било потребно, тако да је дио остао за џепарац.

- Драго ми је да смо показали да нисмо лијена генерација, да чекамо да нам све падне с неба, већ смо се ипак потрудили и урадили нешто хумано - казала је Мршићева, која се нада да ће њихов племенити чин мотивисати млађе генерације.

Разредни старјешина овог одјељења Свјетлана Рончевић каже да је ријеч о једној од ријетких генерација која је спремна да својим радом допринесе остварењу циља.

- Урадили су пуно тога, од акција пошумљавања, прикупљања старог папира, реклама за неке фирме и ту није крај њиховом хуманитарном ангажовању. Ова генерација гимназијалаца је посебна по зрелости и спремности да ураде нешто и за себе и за друге - истакла је Рончевићева.

Осим што су хумани и племенити, Рончевићева каже да су и изузетно добри ђаци, а у прилог томе најбоље говоре петице које се из дана у дан нижу у дневнику. Један од најважнијих животних испита, испит хуманости, ови марљиви средњошколци положили су чистом десетком. За неколико мјесеци стасаће за нове животне изазове, јер су пред њима дани одлуке на којем факултету да наставе школовање.

Матура у шуми

Приједорски гимназијалци су сакупљајући новац за своје другаре из клупе, пошумљавали Љубију, гдје су засадили 2.500 садница јасена и јавора.

- Договорили смо се да годишњицу матуре за десет или 15 година обиљежимо у нашој шуми коју смо засадили - истакла је ученица Сара Мршић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана