Ученици испод црте у Дервенти нестали у папирима

Драгана Келеч
Ученици испод црте у Дервенти нестали у папирима

Дервента - Судбина 13 ученика из Дервенте који су остали испод црте приликом уписа у трогодишње средње школе потпуно је неизвјесна, јер Стручна и техничка школа није доставила Министарству просвјете и културе РС списак прекобројних ђака, због чега немају основа да прошире уписне квоте.

"Глас Српске" је прије неколико дана објавио текст да упис у средње трогодишње школе у Дервенти прати драма, јер су ученици остали неуписани, послије чега је Министарство просвјете и културе затражило информације од школе, али се ни послије тога не назире расплет.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић каже да су им из Стручне и техничке школе Дервента стигли само спискови са бројем примљених ђака и да нигдје није наведено колико их је остало неуписано.

- Тражили су одобрење да упишу додатно одјељење за занимање кувар. Захтјев је одбијен, пошто није био оправдан, јер на ранг-листи нигдје нису имали број непримљених ученика. Не знам због чега директор школе није доставио списак ђака који су остали неуписани да би био размотрен захтјев за одобрење додатних мјеста - казао је Малешевић, наводећи да је у Стручној и техничкој школи остало шест слободних мјеста за занимања четвртог степена.

Директор Стручне и техничке школе Бранка Јовић каже да још чекају зелено свјетло из Министарства просвјете за проширење уписних квота.

- Министарство сам о свему благовремено информисала. Између јунског и јулског рока упутила сам захтјев министарству да одобре упис додатног одјељења, јер је велики број заинтересованих ђака. Тај захтјев, међутим, није одобрен, због тога што су рекли да треба да сачекамо крај јулског уписног рока - истиче Јовићева.

На питање због чега на списковима који су достављени министарству нема 13 дјеце која су остала испод црте, Јовићева каже да се то догодило због тога што им је одмах вратила документа.

- О томе сам направила писмено образложење. У сваком случају сви ће бити на адекватан начин збринути. Мислим да је беспотребна паника родитеља да им дјеца неће бити уписана до почетка школске године - рекла је Јовићева и истакла да је на раст броја дјеце утицао прилив више кандидата из околних општина.

Неуписани ученици и њихови родитељи су све забринутији, јер не знају гдје ће и да ли ће дјеца уопште моћи да наставе школовање. Њихова забринутост је већа јер је вријеме уписа исцурило, пошто је у петак био посљедњи дан јулског уписног рока.

- Цијелу седмицу смо провели у школи, гдје нам непрестано говоре да чекају одобрење Министарства просвјете. Мој син је конкурисао за занимање кувар и остао је неуписан, јер нема више слободних мјеста. У Стручној и техничкој школи без мјеста је остало 13 ђака, међу којима је петоро са потешкоћама у развоју - каже Дервенћанка Драгана Б. и додаје да су послали писмо Министарству просвјете да би их упознали са проблемом.

Малешевић је прошле седмице најавио да ће директори школа који су креирали лошу уписну политику бити кажњени и поручио да ће бити ријешен проблем ђака и да нико неће остати неуписан.

Дјеца са потешкоћама у развоју

Дане Малешевић каже да су их из Стручне и техничке школе Дервента писмено обавијестили само да им се обратио одређени број ђака са потешкоћама у развоју који желе да се упишу у ту школу.

- Сви ти ђаци треба да донесу само рјешење, налаз и мишљење стручне комисије и биће накнадно уписани - објаснио је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана