Ubistvo 3.500 Srba u Bratuncu ostalo nekažnjeno

K. Ć.
Ubistvo 3.500 Srba u Bratuncu ostalo nekažnjeno

Bratunac - Centralni komemorativni skup, kojim će biti obilježene 23 godine od zločina nad Srbima u srebreničkim i bratunačkim selima na Petrovdan 1992. godine, biće održan u subotu na groblju u Bratuncu, a za 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja biće služen parastos.

Iz Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, najavljeno je da će parastos početi u 11 časova, a nakon toga predviđeno je polaganje cvijeća kod centralnog Spomen-krsta, obraćanje zvaničnika i duhovni program.

Zločine nad Srbima izvršili su pripadnici Armije RBiH, ali za njih još niko nije odgovarao. U napadima muslimanskih snaga, kojim je komandovao Naser Orić, na području Srebrenice, Skelana, Bratunca, Milića, Zvornika, Vlasenice i Osmaka ubijeno je oko 3.500 srpskih civila i vojnika, a bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 djece. Opljačkana su i popaljena gotovo sva srpska sela, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na velike pravoslavne praznike Božić, Đurđevdan, Vidovdan i Petrovdan.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču u petak je na gradskom trgu u Bratuncu postavljena dokumentarno-fotografska izložba "Podrinje nekažnjen zločin". Na 20 panoa predstavljene su fotografije, svjedočenja i dokumenta o ubistvima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana