Убиство 3.500 Срба у Братунцу остало некажњено

К. Ћ.
Убиство 3.500 Срба у Братунцу остало некажњено

Братунац - Централни комеморативни скуп, којим ће бити обиљежене 23 године од злочина над Србима у сребреничким и братуначким селима на Петровдан 1992. године, биће одржан у суботу на гробљу у Братунцу, а за 3.500 убијених Срба из средњег Подриња биће служен парастос.

Из Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, најављено је да ће парастос почети у 11 часова, а након тога предвиђено је полагање цвијећа код централног Спомен-крста, обраћање званичника и духовни програм.

Злочине над Србима извршили су припадници Армије РБиХ, али за њих још нико није одговарао. У нападима муслиманских снага, којим је командовао Насер Орић, на подручју Сребренице, Скелана, Братунца, Милића, Зворника, Власенице и Осмака убијено је око 3.500 српских цивила и војника, а без једног или оба родитеља остало је око 800 дјеце. Опљачкана су и попаљена готово сва српска села, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

Напади су углавном извођени на велике православне празнике Божић, Ђурђевдан, Видовдан и Петровдан.

У оквиру обиљежавања 23. годишњице страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу у петак је на градском тргу у Братунцу постављена документарно-фотографска изложба "Подриње некажњен злочин". На 20 паноа представљене су фотографије, свједочења и документа о убиствима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана