Убијали младост да би уништили Србе

С. М.
Убијали младост да би уништили Србе

Рогатица - Поменом у селу Стари Брод код Вишеграда јуче је обиљежено 75 година од покоља више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ које су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

На скупу је истакнуто да би број усташких жртава, предвођених Јуром Францетићем, командантом злогласне "Црне легије", био још већи да ужички машиновођа Војин Никитовић није отео воз и спасио бар 500 српске нејачи.

Жртвама су се поклонили и предсједник РС Милорад Додик, представници Владе, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, чија је мајка преживјела страдање у овим селима, начелници већине општина сарајевско-романијске регије и други.

Додик је поручио да је у Старом Броду, као и у Јадовну, Пребиловцима, Јасеновцу и другим стратиштима непријатељ убијао младост Срба да би их до краја уништио.

- Због тога не смијемо то заборавити. Зато имамо обавезу да нас до идуће године и нашег поновног окупљања на овом мјесту пијетета овдје дочека нови и већи споменик страдалима - казао је Додик.

Присутнима се бесједом обратио историчар Предраг Остојић, који је рекао да је тешко дочарати плач дјеце, јауке мајки, бол дјевојачки, понос и пркос људски пред ужасом смрти.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић нагласио је да Стари Брод и сусједна Татиница нису више заборављена села из којих се  само одлазило. Одржан је и историјски час о злочину у Старом Броду, којем је присуствовао велики број ученика. Обиљежавање страдања је почело у уторак увече изложбом у Градској галерији, након чега је представљено треће допуњено издање књиге "Заборављени злочин - Стари Брод", коју су приредили Славко Хелета и Александар Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана