Ubica Dujić birao između žrtve i prijatelja

Nebojša Tomašević
Ubica Dujić birao između žrtve i prijatelja

Banjaluka - Danijel Dujić (26), koji je osuđen zbog ubistva Radovana Stijakovića (49), izjavio je u Vrhovnom sudu RS da je prilikom ubistva morao da bira između žrtve i svog prijatelja Roberta Stijakovića (29), koji je naručio ubistvo oca.

Dujić je na ročištu za razmatranje žalbi na prvostepenu presudu, kojom je u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na 19 godina robije, izjavio da je izabrao prijatelja, a ne Radovana koji mu je, kako je rekao, prijetio. Istom presudom Robert je osuđen na 19 godina i tri mjeseca zatvora zbog naručivanja ubistva oca i podstrekavanja Dujića da to učini.

Odbrana osuđenih od vijeća Vrhovnog suda je zatražila da im smanji izrečene kazne.

Oni tvrde da je ubijeni Radovan bio nasilan prema sinu te da ubistvo nije isplanirano, već je izvršeno iz straha, s obzirom na to da je žrtva prijetila sinu.

Robert i Danijel nisu negirali da su počinili ovaj zločin, koji je u januaru ove godine šokirao mještane Kočićeva kod Gradiške, ali su obojica istakli da se sada kaju.

Robert Stijaković je istakao da bi volio da se sve moglo drugačije završiti.

- Toga dana nisam imao drugo rješenje, već da na taj način spasim porodicu - rekao je on.

Tužilaštvo je od vijeća Vrhovnog suda RS zatražilo oštrije kazne za obojicu.

Stijaković i Dujić nepravosnažno su osuđeni u banjalučkom Okružnom sudu polovinom jula ove godine.

Prema navodima u presudi, oni su 19. januara u Robertovom kafiću "Kazablanka" u mjestu Kočićevo kod Gradiške dogovorili ubistvo Radovana Stijakovića. Robert je tada obećao najboljem drugu Dujiću da će mu, ukoliko ubije njegovog oca Radovana, pomoći da se snađe u životu. Danijel je na to pristao pa je 22. januara oko 22 časa kroz prozor iz automatske puške izrešetao Radovana Stijakovića u njegovoj porodičnoj kući u Kočićevu kod Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana