U tri nova vrtića u Banjaluci mjesta za 100 mališana

Vesna Popović
U tri nova vrtića u Banjaluci mjesta za 100 mališana

Banjaluka - Novi vrtići na Starčevici, Obilićevu i Rosuljama, u kojima će biti mjesta za oko 100 mališana, trebalo bi da otvore vrata najkasnije do jeseni iduće godine.

Odjeljenje za komunalne poslove je za te namjene iduće godine planiralo 420.000 KM, a dio novca će biti obezbijeđen kroz donacije. Riječ je o tri poslovna prostora koja je za te namjene obezbijedio grad, a koja moraju biti rekonstruisana i prilagođena za potrebe vrtića.

- Prostori u Obilićevu i na Starčevici biće sanirani iz budžeta grada, a u Rosuljama iz donacije Udruženja osiguravajućih kuća RS od oko 80.000 KM - rekao je načelnik tog odjeljenja Petar Bilčar.

Objasnio je da će početak radova zavisiti od toga koliko brzo će biti završene procedure u vezi sa izborom izvođača radova.

- Realno se može očekivati da radovi počnu iduće godine. Za sanaciju svakog prostora će biti potrebno oko tri mjeseca, a svi moraju biti gotovi do jeseni iduće godine - kazao je Bilčar.

On je napomenuo da očekuju još jednu donaciju od oko 30.000 evra, zahvaljujući kojoj planiraju da prošire kapacitete.

- Ako dobijemo ta sredstva najvjerovatnije ćemo ih usmjeriti na proširenje vrtića „Bubamara“ u Obilićevu. U dijelu objekta, u kojem se nalazi vrtić, ranije je bila stomatološka ambulanta.  Sada se  ne koristi za te namjene i planiramo da taj produžetak preuredimo za smještaj još jedne grupe - objasnio je Bilčar.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da oko 1.000 mališana čeka na mjesto u vrtiću.

- Otvaranje novih vrtića djece bi mnogo pomoglo da se taj spisak bar malo rastereti - kazala je Kurtinovićeva i dodala da trenutno 2.200 mališana pohađa 22 vrtića. 

Nada se da će nakon otvaranja obdaništa Grad biti u mogućnosti da počne sa realizacijom dva veća projekta.

- Jedan od njih je proširenje vrtića „Nataša“ sa tri nove grupe. Nadam se da će grad obezbijediti novac za izgradnju vrtića na takozvanom Kupusištu u kojem bi bilo mjesta  za šest novih grupa - navela je Kurtinovićeva.

Prema posljednjim informacijama Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje najveći broj djece čeka na upis u vrtiće na Starčevici 340, u Obilićevu 300, te u Boriku 200 mališana.

Od 57 mjesnih zajednica gradski vrtići su raspoređeni u njih 12, što znači da u čak 45 mjesnih zajednica nema javnog vrtića.

Donacija za igralište

Petar Bilčar je podsjetio da je koncern „Agram“ donirao 50.000 KM za opremanje vrtića.

- Ta sredstva će biti iskorišćena za rekonstrukciju igrališta koje se nalazi u okviru vrtića „Radost“ u Solunskoj ulici u mjesnoj zajednici Bulevar - kazao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana