У три нова вртића у Бањалуци мјеста за 100 малишана

Весна Поповић
У три нова вртића у Бањалуци мјеста за 100 малишана

Бањалука - Нови вртићи на Старчевици, Обилићеву и Росуљама, у којима ће бити мјеста за око 100 малишана, требало би да отворе врата најкасније до јесени идуће године.

Одјељење за комуналне послове је за те намјене идуће године планирало 420.000 КМ, а дио новца ће бити обезбијеђен кроз донације. Ријеч је о три пословна простора која је за те намјене обезбиједио град, а која морају бити реконструисана и прилагођена за потребе вртића.

- Простори у Обилићеву и на Старчевици биће санирани из буџета града, а у Росуљама из донације Удружења осигуравајућих кућа РС од око 80.000 КМ - рекао је начелник тог одјељења Петар Билчар.

Објаснио је да ће почетак радова зависити од тога колико брзо ће бити завршене процедуре у вези са избором извођача радова.

- Реално се може очекивати да радови почну идуће године. За санацију сваког простора ће бити потребно око три мјесеца, а сви морају бити готови до јесени идуће године - казао је Билчар.

Он је напоменуо да очекују још једну донацију од око 30.000 евра, захваљујући којој планирају да прошире капацитете.

- Ако добијемо та средства највјероватније ћемо их усмјерити на проширење вртића „Бубамара“ у Обилићеву. У дијелу објекта, у којем се налази вртић, раније је била стоматолошка амбуланта.  Сада се  не користи за те намјене и планирамо да тај продужетак преуредимо за смјештај још једне групе - објаснио је Билчар.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић је рекла да око 1.000 малишана чека на мјесто у вртићу.

- Отварање нових вртића дјеце би много помогло да се тај списак бар мало растерети - казала је Куртиновићева и додала да тренутно 2.200 малишана похађа 22 вртића. 

Нада се да ће након отварања обданишта Град бити у могућности да почне са реализацијом два већа пројекта.

- Један од њих је проширење вртића „Наташа“ са три нове групе. Надам се да ће град обезбиједити новац за изградњу вртића на такозваном Купусишту у којем би било мјеста  за шест нових група - навела је Куртиновићева.

Према посљедњим информацијама Центра за предшколско васпитање и образовање највећи број дјеце чека на упис у вртиће на Старчевици 340, у Обилићеву 300, те у Борику 200 малишана.

Од 57 мјесних заједница градски вртићи су распоређени у њих 12, што значи да у чак 45 мјесних заједница нема јавног вртића.

Донација за игралиште

Петар Билчар је подсјетио да је концерн „Аграм“ донирао 50.000 КМ за опремање вртића.

- Та средства ће бити искоришћена за реконструкцију игралишта које се налази у оквиру вртића „Радост“ у Солунској улици у мјесној заједници Булевар - казао је Билчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана