U trebinjskoj bolnici počinje da radi hiperbarična komora

R. Mi.
U trebinjskoj bolnici počinje da radi hiperbarična komora

Trebinje - Pregledi pacijenata koji će biti pod terapijom u hiperbaričnoj komori Bolnice Trebinje počeli su juče, a među njima je najviše dijabetičara.

Ova specijalistička sala zvanično će biti otvorena naredne sedmice, a specijalista pomorske, podvodne i hiperbarične medicine koji će raditi u barosali Bolnice Trebinje Branko Markuš ističe da je riječ o novoj terapijskoj proceduri koja na tim prostorima nije bila zastupljena.

Markuš pojašnjava da je hiperbarična komora uređaj koji omogućava disanje čistog, medicinskog stoprocentnog molekularnog kiseonika, u uslovima povišenog pritiska.

Ova terapija ima veoma široko polje primjene, a veoma efikasna se pokazala u liječenju dijabetičara, hroničnih rana, kod infekcije kostiju, multiplaskleroze, stanja poslije moždanog udara, a sve više se koristi u liječenju steriliteta.

Trebinjska bolnica će imati dvije kiseonične komore sa po jednim mjestom, uređaje posljednje generacije.

- Uređaj je namjenski napravljen za Bolnicu Trebinje, bezbjednost uređaja i lakoća rukovanja i praćenje pacijenata su na najvećem mogućem nivou. Postoji kompjuterski sistem i automatika koja prati cijeli tretman - pojašnjava Markuš.

Kako saznajemo, cijena jednog tretmana u hiperbaričnoj komori za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji plaćaju participaciju trebalo bi da bude 20 maraka, dok će ova usluga za kategorije oslobođene participacije biti besplatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana