U trebinjskoj bolnici počinje da radi hiperbarična komora

U trebinjskoj bolnici počinje da radi hiperbarična komora 18.01.2018 15:00 | R. Mi.

Trebinje - Pregledi pacijenata koji će biti pod terapijom u hiperbaričnoj komori Bolnice Trebinje počeli su juče, a među njima je najviše dijabetičara.

Ova specijalistička sala zvanično će biti otvorena naredne sedmice, a specijalista pomorske, podvodne i hiperbarične medicine koji će raditi u barosali Bolnice Trebinje Branko Markuš ističe da je riječ o novoj terapijskoj proceduri koja na tim prostorima nije bila zastupljena.

Markuš pojašnjava da je hiperbarična komora uređaj koji omogućava disanje čistog, medicinskog stoprocentnog molekularnog kiseonika, u uslovima povišenog pritiska.

Ova terapija ima veoma široko polje primjene, a veoma efikasna se pokazala u liječenju dijabetičara, hroničnih rana, kod infekcije kostiju, multiplaskleroze, stanja poslije moždanog udara, a sve više se koristi u liječenju steriliteta.

Trebinjska bolnica će imati dvije kiseonične komore sa po jednim mjestom, uređaje posljednje generacije.

- Uređaj je namjenski napravljen za Bolnicu Trebinje, bezbjednost uređaja i lakoća rukovanja i praćenje pacijenata su na najvećem mogućem nivou. Postoji kompjuterski sistem i automatika koja prati cijeli tretman - pojašnjava Markuš.

Kako saznajemo, cijena jednog tretmana u hiperbaričnoj komori za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji plaćaju participaciju trebalo bi da bude 20 maraka, dok će ova usluga za kategorije oslobođene participacije biti besplatna.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica