У требињској болници почиње да ради хипербарична комора

Р. Ми.
У требињској болници почиње да ради хипербарична комора

Требиње - Прегледи пацијената који ће бити под терапијом у хипербаричној комори Болнице Требиње почели су јуче, а међу њима је највише дијабетичара.

Ова специјалистичка сала званично ће бити отворена наредне седмице, а специјалиста поморске, подводне и хипербаричне медицине који ће радити у баросали Болнице Требиње Бранко Маркуш истиче да је ријеч о новој терапијској процедури која на тим просторима није била заступљена.

Маркуш појашњава да је хипербарична комора уређај који омогућава дисање чистог, медицинског стопроцентног молекуларног кисеоника, у условима повишеног притиска.

Ова терапија има веома широко поље примјене, а веома ефикасна се показала у лијечењу дијабетичара, хроничних рана, код инфекције костију, мултипласклерозе, стања послије можданог удара, а све више се користи у лијечењу стерилитета.

Требињска болница ће имати двије кисеоничне коморе са по једним мјестом, уређаје посљедње генерације.

- Уређај је намјенски направљен за Болницу Требиње, безбједност уређаја и лакоћа руковања и праћење пацијената су на највећем могућем нивоу. Постоји компјутерски систем и аутоматика која прати цијели третман - појашњава Маркуш.

Како сазнајемо, цијена једног третмана у хипербаричној комори за осигуранике Фонда здравственог осигурања РС који плаћају партиципацију требало би да буде 20 марака, док ће ова услуга за категорије ослобођене партиципације бити бесплатна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана