У требињској болници почиње да ради хипербарична комора

У требињској болници почиње да ради хипербарична комора 18.01.2018 15:00 | Р. Ми.

Требиње - Прегледи пацијената који ће бити под терапијом у хипербаричној комори Болнице Требиње почели су јуче, а међу њима је највише дијабетичара.

Ова специјалистичка сала званично ће бити отворена наредне седмице, а специјалиста поморске, подводне и хипербаричне медицине који ће радити у баросали Болнице Требиње Бранко Маркуш истиче да је ријеч о новој терапијској процедури која на тим просторима није била заступљена.

Маркуш појашњава да је хипербарична комора уређај који омогућава дисање чистог, медицинског стопроцентног молекуларног кисеоника, у условима повишеног притиска.

Ова терапија има веома широко поље примјене, а веома ефикасна се показала у лијечењу дијабетичара, хроничних рана, код инфекције костију, мултипласклерозе, стања послије можданог удара, а све више се користи у лијечењу стерилитета.

Требињска болница ће имати двије кисеоничне коморе са по једним мјестом, уређаје посљедње генерације.

- Уређај је намјенски направљен за Болницу Требиње, безбједност уређаја и лакоћа руковања и праћење пацијената су на највећем могућем нивоу. Постоји компјутерски систем и аутоматика која прати цијели третман - појашњава Маркуш.

Како сазнајемо, цијена једног третмана у хипербаричној комори за осигуранике Фонда здравственог осигурања РС који плаћају партиципацију требало би да буде 20 марака, док ће ова услуга за категорије ослобођене партиципације бити бесплатна.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица