U šumama spaljena 2,27 miliona KM

Danijela Stokanić
U šumama spaljena 2,27 miliona KM

Banjaluka - Katastrofalni požari koji su tokom ljeta buktali najviše na području Hercegovine zahvatili su 24.118 hektara površina u Srpskoj, a direktna šteta pričinjena "Šumama RS" procijenjena je na 2,27 miliona KM, dok je indirektna, kažu nadležni, mnogo veća.

Kako su objasnili u "Šumama RS" na području Centra za gazdovanje kršem Trebinje, koji upravlja teritorijom četiri opštine, opožareno je 21.958 hektara. Na teritoriji Šumskog gazdinstva "Botin" Nevesinje zbog nepristupačnog i miniranog terena još je teško dati tačnu procjenu, a zasada je to 1.210 hektara. Da bi ublažio posljedice požara stručni kolegijum "Šuma RS" sačinio je niz mjera, čija bi realizacija uskoro trebalo da počne.

Direktor "Šuma RS" Risto Marić je istakao da je trebinjski centar dobio bespovratnih 140.000 KM za nabavku sredstava, koja će koristiti za proizvodnju mediteranskih kultura, protivpožarnu zaštitu i ostale potrebe.

- Sjemensko-rasadničkom centru u Doboju, gdje su u požaru izgorjeli objekti i vrijedne mašine, biće odobreno 500.000 maraka - kazao je Marić.

Dodao je da će, isto tako, stručnjaci iz oblasti šumarstva i poljoprivrede odrediti kojim će kulturama dio opožarenog prostora trebinjskog krša biti pošumljen.

Direktor Centra za gazdovanje kršem Trebinje Branko Tasovac je istakao da će od direkcije dobiti mašinu za pravljenje i obnavljanje šumskih puteva.

- Zbog nedovoljno otvorenih puteva nismo bili u mogućnosti da spriječimo požare, jer su vatrogasci sa naprtnjačama morali da pješače i po 60 minuta - kazao je Tasovac.

Drugi korak je sanacija opožarenih površina.

- Nastojaćemo da saniramo što više površina da bismo dogodine mogli početi sa pošumljavanjem. Za oporavak od požara trebaće nam nekoliko godina - kazao je Tasovac.

Direktor Šumskog gazdinstva "Botin" Bogdan Botić kazao je da su požari uglavnom bili na nepristupačnom terenu.

- Do opožarenih površina je gotovo nemoguće doći, jer nema nikakvih puteva, zbog čega je probijanje prilaza prioritet. Obavićemo i sječu užitaka i pošumljavanje. Za svo to će nam sigurno trebati i do nekoliko godina - kazao je Botić.

Dodao je da su tek ove godine uspjeli da probiju puteve do šume koja je vatrom bila zahvaćena 2012. godine.

U borbi sa vatrenom stihijom u Srpskoj tokom ljeta su učestvovali vatrogasci, Civilna zaštita, radnici šumarstva i mještani. Dalje širenje požara znatno su spriječili i pripadnici Oružanih snaga BiH. Za gašenje požara na teritoriji Hercegovini bio je angažovan i helikopter OS BiH.

Vlada RS

Informaciju o požarima na području krša u srijedu je usvojila i Vlada RS, koja je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i "Šume RS" da pomognu u saniranju šumskih požara na području krša.

Ministarstvo je dužno da, kako je navedeno u saopštenju, sredstvima posebnih namjena za neplanirane mjere zaštite šuma za 2017. godinu podrži saniranje posljedica šumskih požara na području krša, dok preduzeće treba da pomogne u nabavci materijalno-tehničke opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana