У шумама спаљена 2,27 милиона КМ

Данијела Стоканић
У шумама спаљена 2,27 милиона КМ

Бањалука - Катастрофални пожари који су током љета буктали највише на подручју Херцеговине захватили су 24.118 хектара површина у Српској, а директна штета причињена "Шумама РС" процијењена је на 2,27 милиона КМ, док је индиректна, кажу надлежни, много већа.

Како су објаснили у "Шумама РС" на подручју Центра за газдовање кршем Требиње, који управља територијом четири општине, опожарено је 21.958 хектара. На територији Шумског газдинства "Ботин" Невесиње због неприступачног и минираног терена још је тешко дати тачну процјену, а засада је то 1.210 хектара. Да би ублажио посљедице пожара стручни колегијум "Шума РС" сачинио је низ мјера, чија би реализација ускоро требало да почне.

Директор "Шума РС" Ристо Марић је истакао да је требињски центар добио бесповратних 140.000 КМ за набавку средстава, која ће користити за производњу медитеранских култура, противпожарну заштиту и остале потребе.

- Сјеменско-расадничком центру у Добоју, гдје су у пожару изгорјели објекти и вриједне машине, биће одобрено 500.000 марака - казао је Марић.

Додао је да ће, исто тако, стручњаци из области шумарства и пољопривреде одредити којим ће културама дио опожареног простора требињског крша бити пошумљен.

Директор Центра за газдовање кршем Требиње Бранко Тасовац је истакао да ће од дирекције добити машину за прављење и обнављање шумских путева.

- Због недовољно отворених путева нисмо били у могућности да спријечимо пожаре, јер су ватрогасци са напртњачама морали да пјешаче и по 60 минута - казао је Тасовац.

Други корак је санација опожарених површина.

- Настојаћемо да санирамо што више површина да бисмо догодине могли почети са пошумљавањем. За опоравак од пожара требаће нам неколико година - казао је Тасовац.

Директор Шумског газдинства "Ботин" Богдан Ботић казао је да су пожари углавном били на неприступачном терену.

- До опожарених површина је готово немогуће доћи, јер нема никаквих путева, због чега је пробијање прилаза приоритет. Обавићемо и сјечу ужитака и пошумљавање. За сво то ће нам сигурно требати и до неколико година - казао је Ботић.

Додао је да су тек ове године успјели да пробију путеве до шуме која је ватром била захваћена 2012. године.

У борби са ватреном стихијом у Српској током љета су учествовали ватрогасци, Цивилна заштита, радници шумарства и мјештани. Даље ширење пожара знатно су спријечили и припадници Оружаних снага БиХ. За гашење пожара на територији Херцеговини био је ангажован и хеликоптер ОС БиХ.

Влада РС

Информацију о пожарима на подручју крша у сриједу је усвојила и Влада РС, која је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и "Шуме РС" да помогну у санирању шумских пожара на подручју крша.

Министарство је дужно да, како је наведено у саопштењу, средствима посебних намјена за непланиране мјере заштите шума за 2017. годину подржи санирање посљедица шумских пожара на подручју крша, док предузеће треба да помогне у набавци материјално-техничке опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана