У стечају завршио и теслићки Трудбеник

Маријана Миљић
У стечају завршио и теслићки Трудбеник

Бањалука - Окружни привредни суд у Добоју покренуо је стечајни поступак у Фабрици компресорске опреме "Трудбеник ФКО" из Теслића.

Власник овог предузећа је "Трудбеник" из Добоја у којем је стечај отворен крајем априла ове године и још није окончан.

У "Трудбенику ФКО" прво је био покренут предстечајни поступак у којем је утврђено да ово предузеће не може наставити са пословањем због чега је Окружни привредни суд у Добоју донио одлуку о покретању стечаја.

Према посљедњим подацима вриједност имовине теслићког предузећа износи 1,26 милиона, док су обавезе премашиле износ од 2,15 милиона КМ.

Повјериоци су дужни да у року од мјесец, односно до 5. фебруара пријаве сва потраживања која имају код "Трудбеника ФКО".

- У предстечајном поступку утврђено је да постоје услови за отварање стечаја у овој фабрици јер предузеће није платежно способно и нема могућности да настави са радом - рекао је стечајни управник "Трудбеника ФКО" Драган Продић.

Нагласио је да ово предузеће тренутно има само директора коме ће бити закључена радна књижица, док су бивши радници покренули велики број тужби због неисплаћених обавеза.

- Највећи износ обавеза односи се на плате према радницима и обавезе према држави и добављачима. Од продаје имовине биће измирене обавезе према повјериоцима. Пореска управа РС има хипотеку над комплетном покретном имовином овог предузећа због неизмирених обавеза - рекао је Продић.

Директор "Трудбеника ФКО" Зоран Филиповић је са већинским акционаром Пером Букејловићем покушао да прода имовину ове фабрике иако су обавијештени да то не могу да учине и да немају овлашћења. Окружни привредни суд је у записнику навео да постоји основана сумња да је у овој фабрици почињено више кривичних дјела, што би стечајни управник требало да испита и у случају постојања већег степена сумње поднијети и кривичну пријаву против одговорних лица.

Под окриљем "Трудбеника" из Добоја налази се и "Трудбеник ФПА" у којем је крајем октобра покренут стечај, док је у ликвидацији завршио "Трудбенику енерџи" 30. новембра. Тиме су сви огранци некадашњег добојског гиганта доживјели неславан крај.

Аустријанци мјеркају "Трудбеник"

Драган Продић је рекао да је фирма из Аустрије заинтересована за покретање производње у "Трудбенику" из Добоја.

- Они су заинтересовани да почетком марта ове године покрену производњу у овом предузећу и да до тада поправе машине које су страдале у поплавама. Видјећемо шта ће бити од тога - рекао је Продић који је именован за стечајног управника и у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана