У школама у Линцу више мркоњићких ђака него у Мркоњићграду

nezavisne.com
У школама у Линцу више мркоњићких ђака него у Мркоњићграду

Мркоњић ГРАД - Одлазак Мркоњићана у европске земље, попут Аустрије и Словеније, толико је узео маха да међу локалним становништвом увелико кружи прича по којој се више мркоњићке дјеце уписује у школе у Линцу, него у граду подно Лисине!

Студије о вјеродостојности те информације нису рађене, али су такве тврдње све учесталије и гласније, док, са друге стране, ни локална власт ни просвјетни радници у Мркоњић Граду не споре да је проблем присутан, толико да људи дају отказе у државним фирмама зарад посла у западним државама.

У локалним школама кажу да се број ученика и те како смањује па је тако у посљедње вријеме двадесетак ђачких столица остало празно у ОШ “Петар Кочић”. Сада имају тек два одјељења првог разреда, с укупно око 40 ђака.

“Чула сам и ја причу по којој је више наше дјеце у Линцу него овдје, али просто не могу да вјерујем у то. Чињеница је да имате људе који остављају сигурне послове, у државним фирмама, али и станове и куће. Иду прво сами, а онда воде и породицу, односно дјецу са собом”, прича нам Весна Сладојевић, директорица Основне школе “Петар Кочић”.

И у Основној школи “Иван Горан Ковачић” признају да број ђака опада. Имају 41 првачића, од укупно 472 ученика.

“Осјети се смањење броја ученика, а одлазак је најчешћи разлог. Углавном иду у Њемачку, Аустрију и Словенију”, каже за “Независне” Сузана Малић, директорица Основне школе “Иван Горан Ковачић”.

Да су његови суграђани разочарани сматра Борислав Ђурић, предсједник мркоњићке Омладинске организације “Центар”, који оцјењује да је ситуација, када је ријеч о исељавању, катастрофална. И он је, потврђује нам, чуо за приче о томе да је више ђака у Линцу, него у граду одакле су родом.

“Могуће је да је то тачан податак, не би ме ништа изненадило! У мом комшилуку скоро да дјеце више и нема. У мом читавом кварту имају само двије породице са дјецом, сви други су отишли. То ће и те како утицати на број ђака. Катастрофа је већ сад”, истиче Ђурић за “Независне”.

Ђурић, који је и одборник у локалном парламенту, каже да се прича о овом проблему често потеже из скупштинских клупа, али...

“Мислим да нема истинске спремности да се проблем ријеши. Сматрам да је потребно радити на праведнијем запошљавању, односно задржати квалитетнији кадар, који ће направити просперитет, да бар нешто заживи”, сматра Ђурић.

С друге стране, Дивна Аничић, општинска начелница, за “Независне” тврди да предузимају све што је у њиховој моћи како би младе задржали у Мркоњић Граду.

“Дајемо подстицаје за њихово запошљавање, организујемо културне и спортске догађаје и слично. Ја више од тога не могу. Људи напуштају државне фирме и одлазе”, признаје Аничићева, која за приче о томе да се више мркоњићких ученика уписује у школу у Линцу него у Мркоњић Граду каже да су - нагађања.

Подаци, који су “Независним” потврђени из Министарства просвјете и културе РС, потврђују да је у Мркоњић Граду знатно опао број ђака првака. Ни у једној школској години није се уписало тако мало првачића као у овој - њих око 100. Ранијих година у клупе основних школа у Мркоњић Граду сједало је и до 157 ученика првог разреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана