U novim sobama paviljona SC “Nikola Tesla” nove cijene?

nezavisne.com
U novim sobama paviljona SC “Nikola Tesla” nove cijene?

Banjaluka - Moguće ja da će doći do poskupljenja studentskog smještaja u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nakon renoviranja prvog i drugog paviljona, rekao je juče za “Nezavisne” Zoran Babić, direktor ovog centra, koji kaže da će konačnu odluku o tome dati Upravni odbor nakon niza konsultacija.

“S obzirom na to da će se renoviranjem prvog i drugog paviljona praktično dobiti dvije nove zgrade, u potpunosti rekonstruisane, smatram da će Upravni odbor ići u tom pravcu da se cijene prilagode kvalitetu smještaja”, kaže Babić.

On ističe da postoji više opcija koje će biti uzete u razmatranje, kako praktično budžeti studenata ne bi bili ugroženi.

“Bili smo u situaciji da trokrevetne sobe pretvaramo u četvorokrevetne, gdje je dolazilo do nižih cijena na uštrb komfora studenata. Imamo i zahtjeve studenata koji žele da borave u dvokrevetnim sobama kako bi imali veći komfor i sa njihove strane cijene nisu upitne. Tako da će se o tome razmatrati u narednom periodu”, kaže Babić.

On dodaje da je poskupljenje sada moguće zbog kvaliteta smještaja u kojem su bili i onoga u kome će biti u narednom periodu, kada su u pitanju paviljoni jedan i dva.

Babić je istakao da bi definitivna odluka o tome trebalo da bude poznata u oktobru.

Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, rekao je da već postoje informacije da će doći do poskupljenja smještaja u prvom i drugom paviljonu.

“Naravno da ne podržavam nijedno poskupljenje, ali je realno očekivati da dođe do poskupljenja nakon uloženih sredstava u obnavljanje prvog i drugog paviljona. Sobe koje su napravljene su poput onih u četvrtom paviljonu, možda i bolje. Kvalitet smještaja će biti daleko bolji, dok stanje prije rekonstrukcije nije bilo zadovoljavajuće”, rekao je Trninić za “Nezavisne” i istakao da će se boriti da cijene u trećem i četvrtom paviljonu ne budu više.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata u banjalučkom domu “Nikola Tesla”, kaže da trenutno nemaju informacije da će smještaj poskupjeti u prvom i drugom paviljonu, ali da se nada, ako do toga dođe, da će ono biti minimalno i realno, te da u trećem i četvrtom paviljonu on neće poskupjeti.

“Mislim da treba da se borimo protiv bilo kakvog poskupljenja, ali ćemo odlučiti na sjednici Skupštine da li ćemo se buniti ili ne, svakako da želimo bolje za studente”, rekao je Karlica.

On kaže da je cijena u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama 25 KM, u trokrevetnim 20, dok je cijena u četvrtom paviljonu 75, odnosno 65 KM.

“Cijena u trećem paviljonu je 25 KM na mjesečnom nivou i to nije veliki iznos s obzirom na to kakvi su uslovi, te se nadamo da će uprava u budućem periodu zamijeniti stolariju na trećem paviljonu”, kaže Karlica.

Jedan od studenata Banjalučkog univerziteta koji stanuje u domu kaže da će svaka marka više koju da za smještaj biti marka manje za džeparac.

“Oboje roditelja mi rade na minimalcu, tako da svako poskupljenje u školovanju donosi opterećenje na naš kućni budžet. Ukoliko dođe do poskupljenja, vjerovatno ću morati dodatno da se stisnem, na i onako preskroman studentski život u Banjaluci. Nadam se da će mi se to isplatiti jednog dana”, rekao je ovaj student.

Podsjećamo, u rekonstrukciju paviljona ušlo se nakon prošlogodišnjeg nevremena koje je oštetilo dio objekta.

Za smještaj i hranu u Palama 125 KM

Dragan Bjelajac, upravnik Studentskog centra Pale, kaže da je cijena smještaja u Studentskom domu u Palama ukupno 125 KM.

“Cijena za smještaj u domu je 50 KM za smještaj, a za ishranu 75 KM. Cijene bi u narednoj akademskoj godini trebalo da ostanu iste, osim ako ne dođe do nekog drastičnog poskupljenja namirnica”, rekao je Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana