У недјељу обиљежавање 76 година од Битке на Козари

Срна
У недјељу обиљежавање 76 година од Битке на Козари

Бањалука - На Мраковици ће сутра бити обиљежено 76 година од Битке на Козари - симбола страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа - у којој је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 их је протјерано и интернирано у логоре.

Обиљежавање заједнички организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова.


У 10.00 часова биће служен парастос код Спомен-крста, а у 10.45 часова положени вијенци код Централног споменика.

Програмом је за 11.15 часова предвиђено обраћање званичника, а за 11.40 часова културно-умјетнички програм.

Обиљежавању 76 година од Битке на Козари присуствоваће министар породице, омладине и спорта Српске Јасмина Давидовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, делегација Народне скупштине Српске, Велимир Сакан, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

Обиљежавању ће присуствовати и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, студенти Криминалистичко-полицијске и Војне академије из Београда, представници Министарства одбране и Војске Србије, те удружења опредјељена за његовање традиција ослободилачких ратова Србије.

Град Бањалука, општине Костајница и Нови Град, те Општинска организација СУБНОР-а из Прњавора организују сутра бесплатан превоз на Мраковицу.

Из Градске управе Бањалука саопштено је да је полазак пет аутобуса предвиђен у 8.00 часова са старе аутобуске станице у Видовданској улици, а повратак по завршетку манифестације, истог дана у поподневним часовима, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Полазак аутобуса из Костајнице предвиђен је у 9.00 часова са паркинга код маркета "Корт", а из Новог Града и Прњавора у 8.00 часова испред хотела "Уна", односно испред Дјечијег вртића "Наша радост".

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође.

Ова битка, у којој су малобројне партизанске јединице браниле народ у збјегу, била је значајна за цјелокупни партизански покрет отпора јер је представљала примјер јунаштва и одлучности бораца пред надмоћнијим и добро наоружаним непријатељем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана