У католичкој цркви у Семберији моле се и православци

Љиљана Алексић
У католичкој цркви у Семберији моле се и православци

Бијељина - Жупна црква Пречистог срца Маријина у Бијељини, једна од најстаријих грађевина у Семберији, са историјом дугом 131. годину, ускоро ће поново заблистати.

Реконструкција цркве почела је прије двије године када је обновљен жупни Дом, а настављена је лани у октобру. Жупна црква Пречистог срца Маријина у Бијељини је 2015. године проглашена спомеником културе БиХ, а занимљиво је да ова грађевина не оставља равнодушним ни оне који нису католичке вјероисповијести, па је посјећују и припадници других вјера.

- На поклон од Српске православне цркве добили смо икону лик Богородице Казанке, јер у ову цркву долазе и православни вјерници што је за нас од великог значаја - казао је жупник Зубак.

У првој фази радова обновљен је звоник, а у плану је да ове године приведу крају реконструкцију крова.

- На цркви се почела појављивати влага што ствара велике проблеме и пријети урушавању објекта, зато је веома важно да што прије санирамо кров - рекао је жупник Марко Зубак.

Он је истакао да црква нема довољно новца за ове послове па ће радови морати да се изводе у етапама.

- Од Града Бијељина смо добили 6.000 марака, што смо утрошили за постављање сатова, јер се стари нису могли поправити - рекао је Зубак.

Према његовим ријечима, Министарство за избјегла и расељена лица РС обећало је да ће обезбиједити 15.000 КМ, али тај новац још није стигао. Он је истакао да има и много непредвиђених радова.

- Дотрајала нам је конструкција звона. Треба нам још најмање око 100.000 КМ, јер је елиминисање влаге веома скупо и захтјевно, као и замјена крова - навео је Зубак.

На подручју Бијељине и Угљевика тренутно има стотињак католика. Они који су прије ратних сукоба живјели у Семберији, немају тежњу да се врате на предратна огњишта. Због малог броја вјерника, све је мање и вјерских обреда.

- У прошлој години имао сам осам сахрана, једно крштење и свега једно вјенчање. Нешто већу посјету биљежимо када се обиљежава празник Дан мртвих. Тада нам долази више људи који обилазе гробове родбине - истиче жупник.

Зубак је похвалио међурелигијску сарадњу са осталим вјерским заједницама.

Мађари

Жупник Марко Зубак каже да је црква Пречистог срца Маријина, изворно била посвећена светом Стјепану Угарском, јер су Мађари почели њену изградњу.

- Након што је на овим просторима нестало Мађара, нестала је практично и потреба за тим свецем, а људима је ближа Мајка Божија Богородица - рекао је Зубак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана