U hajku na vukove išlo 1.000 lovaca

Miloš Vasiljević
U hajku na vukove išlo 1.000 lovaca

Banjaluka - Dubok snijeg i hladnoća nisu išli naruku oko 1.000 lovaca koji su u subotu krenuli u hajku na vukove u Aginom Selu kod Banjaluke, gdje je održana deseta lovačko-turistička manifestacija "Dani vuka Čemernica 2018.".

Ovakvo vrijeme je ipak dobro došlo zvijerima koje su uspjele da umaknu nišanima iskusnih lovaca iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Iako nije bilo odstrela, lovci nisu krili zadovoljstvo zbog učešća u hajci i boravku u prirodnim ljepotama planina Čemernica i Tisovac, gdje vesele atmosfere nije manjkalo. Nakon povratka iz lova druženje je nastavljeno uz bogat kulturno-umjetnički program, ručak, tombolu i muziku.

- Imamo veliku podršku Vlade Republike Srpske. Nadam se da će lovstvo u narednih nekoliko godina zasijati u punom sjaju - kazao je predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je lovočuvarima iz banjalučke regije uručio lovačke uniforme.

Podršku lovcima pružili su i predsjednik Srpske Milorad Dodik, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, te poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

- Lovni turizam se može još razvijati i jačati našu privredu, a ovo je jedno lijepo druženje i dobra prilika da se okupimo - rekao je Dodik.

Vlada Republike Srpske prepoznala je kapacitete lovnog turizma i iz budžeta izdvojila 400.000 maraka. Iz Lovačkog saveza ističu kako će ovaj novac, prije svega, biti iskorišćen za unos divljači, lovne objekte, te sprečavanje štete u poljoprivredi koju pričinjavaju divlje životinje.

"Dane vuka Čemernica" organizovalo je Lovačko udruženje "Zmijanje" Banjaluka, a pod pokroviteljstvom Lovačkog saveza RS, Turističke organizacije Banjaluka i kompanije "m:tel". Predsjednik LU "Zmijanje" Darko Ćulum je istakao da ova manifestacija iz godine u godinu sve više raste.

- Manifestacija na prvom mjestu ima za cilj razvoj lovnog turizma i promociju prirodnih ljepota banjalučke regije, dok je sam lovački uspjeh na drugom mjestu - kazao je Ćulum.

"Jelovka" ponosna na rezultate

Lovačko udruženje "Jelovka" iz Maslovara kod Kotor Varoša obilježilo je u subotu još jednu uspješnu godinu tradicionalnom lovačkom večerom, koju je priredilo za više od 300 svojih članova i gostiju. Predsjednik LU "Jelovka" Slobodan Župljanin rekao je da su u 2017. ostvarili planirane aktivnosti na razvoju i unapređenju lovstva.

- Iako se u javnosti stiče drugačiji utisak, odstrel je najmanji dio naših aktivnosti i bili smo posvećeni zaštiti divljači i izgradnju lovačkih objekata - kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana