U gustoj magli pronašli Ruskinju na Magliću

Radmila Đević, Nevena Bunić
U gustoj magli pronašli Ruskinju na Magliću

Foča - Turistkinja iz Rusije Oljga Titova (33) pronađena je juče oko tri ujutru nakon što se izgubila dok se sa grupom planinara vraćala sa Trnovačkog jezera na Prijevor.

Uplašenu Titovu, čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak oko 23 časa radniku Nacionalnog parka "Sutjeska", spasili su policija i članovi Speleospasilačke službe RS iz Foče "Ursus Spelaeus".

Jevgenije Bandaručuk, državljanin Ukrajine i Ruskinja Marija Litvin ispričali su da su izgubili kontakt sa Oljgom dok su planinarili u predjelu Trnovačkog jezera na planini Maglić. Policijska patrola je, u saradnji sa pripadnicima Speleospasilačke službe RS, odmah krenula u potragu.

- Krenuli smo 15 minuta poslije ponoći raspoređeni u dva tima. Prvi tim je išao u potragu sa Suhe, a drugi sa Prijevora koji je oko tri časa ujutru javio da je pronađena žena u blizini granice sa Crnom Gorom. Našli smo je promrzlu i uplašenu, jer je padala kiša, a planina bila obavijena gustom maglom. Pružili smo joj pomoć i svi smo se zajedno bezbjedno vratili na Tjentište - ispričao je načelnik Speleospasilačke službe iz Foče Miloš Jakić.

U akciji spasavanja učestvovao je i policijski službenik Draženko Drašković, a ovo je drugi put da se i policija uključuje u spasilačke akcije i potragu za turistima koji se nerijetko izgube na području najvećeg vrha u BiH.

Ove godine bilo je nekoliko slučajeva spašavanja izgubljenih i povrijeđenih na planinama u BiH, a samo prije  dvije sedmice su policajci iz Foče i planinari iz društva "Zelengora" ispod vrha Maglića spasili povrijeđenu djevojku iz Danske K. A. (27) i mladića P. A. (29).

Pripadnici Gorske službe spasavanja u avgustu su pronašli povrijeđenog češkog planinara  na lokalitetu Zli potok, na planini Čvrsnici, nakon što je pao sa stijene i zadobio teške povrede. U ovoj akciji korišćen je helikopter Oružanih snaga BiH. Pripadnici Gorske službe spasavanja u julu su spasili dvoje turista iz Češke, koji su bili "zarobljeni" na Magliću, gdje ih nije mimoišla niska temperatura i gusta magla, a spasena djevojka je imala povredu ligamenata koljena.

Savjeti planinara

Iskusni planinari objašnjavaju da se na najveću planinu u BiH nipošto ne smije zaputiti bez adekvatne opreme, ni bez odgovarajućih informacija o stazi i uslovima uspona.

Predsjednik PD "Zelengora" Foča Karlo Šimović kaže da je Maglić atraktivna planina, koja je veoma interesantna ne samo domaćim, već i stranim turistima, ali i opasna ukoliko se ne posjeduju sve informacije o trasi uspona.

- Glavni problem je neiskustvo i nedostatak informacija. Apelujem da se prije polaska na bilo koju planinu moraju prikupiti sve informacije i da se mora krenuti sa adekvatnom opremom - rekao je Šimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana