У густој магли пронашли Рускињу на Маглићу

Радмила Ђевић, Невена Бунић
У густој магли пронашли Рускињу на Маглићу

Фоча - Туристкиња из Русије Ољга Титова (33) пронађена је јуче око три ујутру након што се изгубила док се са групом планинара враћала са Трновачког језера на Пријевор.

Уплашену Титову, чији је нестанак пријављен у понедјељак око 23 часа раднику Националног парка "Сутјеска", спасили су полиција и чланови Спелеоспасилачке службе РС из Фоче "Урсус Спелаеус".

Јевгеније Бандаручук, држављанин Украјине и Рускиња Марија Литвин испричали су да су изгубили контакт са Ољгом док су планинарили у предјелу Трновачког језера на планини Маглић. Полицијска патрола је, у сарадњи са припадницима Спелеоспасилачке службе РС, одмах кренула у потрагу.

- Кренули смо 15 минута послије поноћи распоређени у два тима. Први тим је ишао у потрагу са Сухе, а други са Пријевора који је око три часа ујутру јавио да је пронађена жена у близини границе са Црном Гором. Нашли смо је промрзлу и уплашену, јер је падала киша, а планина била обавијена густом маглом. Пружили смо јој помоћ и сви смо се заједно безбједно вратили на Тјентиште - испричао је начелник Спелеоспасилачке службе из Фоче Милош Јакић.

У акцији спасавања учествовао је и полицијски службеник Драженко Драшковић, а ово је други пут да се и полиција укључује у спасилачке акције и потрагу за туристима који се неријетко изгубе на подручју највећег врха у БиХ.

Ове године било је неколико случајева спашавања изгубљених и повријеђених на планинама у БиХ, а само прије  двије седмице су полицајци из Фоче и планинари из друштва "Зеленгора" испод врха Маглића спасили повријеђену дјевојку из Данске К. А. (27) и младића П. А. (29).

Припадници Горске службе спасавања у августу су пронашли повријеђеног чешког планинара  на локалитету Зли поток, на планини Чврсници, након што је пао са стијене и задобио тешке повреде. У овој акцији коришћен је хеликоптер Оружаних снага БиХ. Припадници Горске службе спасавања у јулу су спасили двоје туриста из Чешке, који су били "заробљени" на Маглићу, гдје их није мимоишла ниска температура и густа магла, а спасена дјевојка је имала повреду лигамената кољена.

Савјети планинара

Искусни планинари објашњавају да се на највећу планину у БиХ нипошто не смије запутити без адекватне опреме, ни без одговарајућих информација о стази и условима успона.

Предсједник ПД "Зеленгора" Фоча Карло Шимовић каже да је Маглић атрактивна планина, која је веома интересантна не само домаћим, већ и страним туристима, али и опасна уколико се не посједују све информације о траси успона.

- Главни проблем је неискуство и недостатак информација. Апелујем да се прије поласка на било коју планину морају прикупити све информације и да се мора кренути са адекватном опремом - рекао је Шимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана