У фочанској болници тинејџеру вратили слух

Радмила Ђевић
У фочанској болници тинејџеру вратили слух

Фоча - На Одјељењу за оториноларингологију Универзитетске болнице у Фочи јуче је први пут изведена реконструкција бубне опне пацијенту, чиме је почела примјена најсложенијих операција из области отохирургије.

Захваљујући овом захвату петнаестогодишњем Паљанину Николи Гавриловићу у потпуности је враћен слух, а операцију је предводио директор Клинике за оториноларингологију Клиничког центра Србије Ненад Арсовић.

- Операција је врло захтевна, јер радимо у микротехници у општој анестезији. У питању је реконструкција не само бубне опне, већ читавог апарата у средњем уву - казао је Арсовић.

Он је похвалио тим у Фочи, за чије је чланове рекао да су амбициозни и да имају велику жељу да напредују у свим областима.

- Наша клиника их доласцима овде подржава стручно. Некада они изводе сами операције, а ми асистирамо, а некада и обрнуто - рекао је Арсовић.

Николи Гавриловићу већ неколико година је био оштећен слух.

- Прије шест година сам оперисао крајнике и ставили су ми цјевчице, а након двије-три године осјетио сам да ми је слух ослабио. Речено ми је да ми је пукла буна опна. Требало је да се подвргнем операцији у јулу у Касиндолу, али имао сам неке припреме пошто се бавим биатлоном, а онда су ме упутили у Фочу на операцију - рекао је Гавриловић.

Фочански љекари надају се да ће брзо усвојити сложене процедуре и самостално их почети радити.

  • Отохирургија се овдје дуго није радила, а најавом да ћемо почети те операције, већ на списку имамо око 40 пацијената - рекао је начелник Одјељења за оториноларингологију Универзитетске болнице у Фочи Синиша Шолаја.

Путовања

Увођењем најсложенијих операција из области отохирургије у фочанској болници пацијенти више неће морати да одлазе у друге болнице.

- Пацијенти из ове регије, који су морали ићи у Београд или Бањалуку, овим ће добити централну болницу у којој ће моћи, што се тиче оториноларингологије, да завршавају највећи број операција - навео је Ненад Арсовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана